Tre måneder etter at SOS Rasisme ble dømt for medlemsjuks og pålagt å betale tilbake 9,7 millioner de har mottatt i støtte, forteller Frantzen i et intervju med Dagbladet om metodene organisasjonen brukte for å jukse til seg penger.

— Det har vært systematisk juksing med medlemslistene i SOS Rasisme i mange år. En av metodene var den samme som AUF brukte på 90-tallet, sier Frantzen.

— På oppdrag fra ledelsen har sentrale og lokale aktivister gjennom årene betalt inn kontingentene for tusenvis av folk. Pengene ble hentet fra lokallagenes kontoer, forteller han.

Fire tillitsvalgte i Arbeiderpartiets ungdomsparti, AUF, ble på 1990-tallet dømt for medlemsjuks.

Det ble avslørt at organisasjonen selv hadde betalt kontingenter for å sikre seg den offentlige pengestøtten man fikk for dem.

Mens AUF-saken førte til at denne støtten ble avskaffet for ungdomspartiene, finnes fortsatt ordningen for de frivillige organisasjonene.

Frantzen forteller at den offentlige støtten SOS Rasisme mottok, ble betalt ut til lokallagene, som ikke er regnskapspliktige. Deretter ble deler av beløpet betalt inn til sentralleddet som «kontingent» for nye medlemmer.

Ettersom støtten man fikk for de «nye» medlemmene var høyere enn utgiftene organisasjonen hadde til kontingentene, skal SOS Rasisme ifølge Frantzen ha skaffet seg millioninntekter fra statlige støtteordninger. (©NTB)