Politiet fikk fredag morgen kl. 08.05 melding om 6-8 skudd avfyrt i skogen ved siden av asylmottaket. Meldingen kom fra naboer i Solstadlia, like i nærheten av Hvalstad asylmottak i Asker.

Da de kom til stedet oppdaget de at en 16 år gammel somalisk gutt var blitt skutt i magen. Gutten lå og sov da han ble truffet av et skudd som ble avfyrt utenifra og gikk gjennom veggen.

Retningen på prosjektilene kan tyde på at det er skutt fra et bebygd område i nærheten, og det kan ha vært skutt fra så lang distanse som flere hundre meter.


Aftenposten TV:

Tidlig fredag ettermiddag kunne politiet melde at 16-åringen er livstruende skadd.

Saken fortsetter under annonsen.

– Skadene er livstruende, han er operert og det er stor sannsynlighet for at han vil trenge ytterligere operasjoner, sier politiinspektør Einar Aas i Asker og Bærum politidistrikt til Budstikka.no.

Våknet av skudd

Kristina Gaber (57) bor i Furubakken like ovenfor asylmottaket.

— Jeg var på vei til å våkne. Klokken var akkurat 08. Så hørte jeg tre skudd med jevne mellomrom og jeg skjønte med en gang at dette var alvorlige, skarpe skudd. Jeg ble urolig, sto opp og kikket ut, men fant ut at dette var så alvorlig at jeg varslet politiet, forteller hun til Aftenposten.no

Se intervjuet med naboene på Aftenposten TV:

(Saken fortsetter under bildet)

ØRN. BORGEN

-Trist

Naboene er skremt etter skyteepisoden.

— Det er forferdelig tragisk og grusomt. Det er veldig ubehagelig å tenke på at dette har skjedd i vårt rolige nabolag, sier Gaber.

Hun synes det er ille at beboerne på asylmottaket har måttet oppleve skyteepisoden.

— VI har aldri opplevd noe trøbbel med asylmottaket. Ungdommene som bor der nede har vel trøbbel nok med seg fra der de kommer fra, om ikke de skal få trøbbel her også. Det er grusomt, sier hun.

Aftenpostens fotograf Ørn E. Borgen bor en knapp kilometer fra mottaket, og våknet av skuddene fredag morgen.

— Jeg våknet av skudd litt over kl. 8 i dag tidlig, og det hørtes ut som om det ble skutt nær Skaugumåsen. Jeg tenkte at det kanskje var noen som lekte med gevær eller kinaputter, forteller han.

Det kommunale transittmottaket for enslige mindreårige, er det eneste i sitt slag i Norge. Det er organisert under Utlendingsdirektoratet (UDI), mens den daglige driften gjøres av driftsoperatøren Hero Norge AS, som nå har opprettet et kriseteam på mottaket. (Se faktaramme)