Den russiske ambassadørens innlegg under Aftenpostens utenriksseminar hadde tittelen «Russland og sikkerhet i Europa». — Jeg vil ikke si noe om Russland og sikkerhet i Europa. La meg kommer rett til poenget, begynte Sergej Andrejev. Ambassadøren kom på scenen i Oslo konserthus etter at USAs chargé d'affaires i Oslo, Kevin Johnson, hadde beklaget seg over at George W. Bush og USA ble misforstått i Norge og resten av Europa. Om noen skal føle seg misforstått i Europa, er det Russland, var den russiske ambassadørens oipoeng.

Ren og hvit som snø

— Sammenlignet med Russland, er dekningen av USA ren og hvit som snø, sa Andrejev. Ambassadøren avviste muligheten for en ny kald krig, men hevdet det allerede pågår en annen type krig: en «informasjonskrig». - Det er en informasjonskrig, og norsk media er en del av den, sa Andrejev. Han karakteriserte vestlige mediers dekning av krigen i Georgia som «usann» og «umoralsk».

Fugleskremsel

— Den ignorerte fullstendig den menneskelige dimensjonen ved konflikten, nemlig at hundrevis av russere ble drept i Sør-Ossetia. Den fokuserte utelukkende på det geopolitiske, mente ambassadøren, og kom med en innstendig oppfordring til norske journalister: - Slutt å behandle Russland som et fugleskremsel. Ambassadøren syntes det er urettferdig at Russland fremstilles som en trussel mot Vesten. Han viste til at Europa og USA er både militære og økonomisk overlegne. Han påpekte at Russland er mer avhengig av det europeiske markedet enn Europa er av russisk gass.

- Vi må slutte å blande oss

Han ba om bedre samarbeid mellom Russland og Vesten. - Nå må vi slutte å blande oss inn i hverandres indre anliggende, og samarbeide om å løse virkelige problemer, som internasjonal terror og narkotikahandel, sa Andrejev. På spørsmål om han forsto at det kunne bli oppfattet som truende at russiske bombefly øver langs den norske kysten, svarte ambassadøren ved å vise til at USA og NATO aldri har sluttet med å fly tokter langs grensene til Russland. - Vår bedrede økonomiske situasjon har gitt muligheter til mer øvelser. Vi har store områder å forsvare, påpekte han.