Bekymret: Kirsten Frigstad i Kirkens bymisjon.
Dalland, Sverre

— Sovner du ute i denne kulden og blir liggende noen timer er det fare for liv og helse, sier Kirsten Frigstad, prosjektleder ved 24/7 hos Kirkens Bymisjon til Aftenposten.no. De kommende tre ukene er det ventet ekstrem kulde i Oslo, med kuldegrader ned mot 20 minus. Det kan bli fatalt for hovedstadens mellom 50 til 70 uteliggere. Hjelpeorganisasjonene er bekymret.

Les også:

Bekymringsfullt

— Det blir ekstra vanskelig for uteliggerne i den kommende perioden. Hvis de blir gående ute i sprengkulden så er det veldig bekymringsfullt, sier Jostein Hågan, leder av Blåkors kontaktsenter i Oslo, til Aftenposten.no.

Folkehelseinstituttet:

Bekymret: Marit Solli i Frelsesarmeen.
Erichsen, Jarl Fr.

I forbindelse med jul har det vært stelt istand store tiltak for de hjemløse og trengende i byen. Men når vi nå går inn i nyttårshelgen, er tilbudet til uteliggerne begrenset.— Det blir tøft, for det er kaldt nå, sier Marit Solli, daglig leder ved Fyrtårnet-prosjektet til Frelsesarmeen på Grønland.

Ønsker ikke tilbudet

Både Blåkors, Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon skryter av det offentlige tilbudet til uteliggerne i Oslo, og forteller at det skal være sengeplass til alle de hjemløse. Problemet er at mange av disse av ulike grunner ikke ønsker å benytte seg av tilbudet, og dermed forblir uteliggere av egen vilje.

Hvor stor sjanse er det for at uteliggere vil fryse ihjel de kommende tre ukene?

- Hvis de må gå ute i kulden i femten minusgrader, er det ikke lett å holde seg i bevegelse en hel natt. Hvis man i tillegg har satt et skudd med heroin og er sløv, så sier det seg selv at det blir tøft. Jeg er bekymret når kulden nå kommer over oss, og jeg frykter for at uteliggere vil kunne fryse ihjel, forteller Jostein Hågan.

Hvordan har en uteligger det i 20 minusgrader?

— Nå er de jo flinke til å ordne seg med varme klær og soveposer, men man kan ikke kle ute 20 minusgrader, forteller Marit Solli.