Ekspertene gir ulike råd om hvordan man bør reagere når barn blir vanskelige og man mister kontrollen. Barnevernspedagog Nina Stanghov Ulstein mener man aldri bør straffe barn.

Les også:

- Jeg følger morsinstinktet og forsøker å gjøre det beste, sier Francine L’Orange Grann-Meyer (42).

Hun innrømmer at hun settes på prøve av lille Einar (2).

-  Jeg har ikke tro på straff. Jeg har ingen egen metode, men prøver å være tålmodig og snakke til Einar. Det hender jeg advarer og sier at hvis du ikke oppfører deg, kan jeg bli sint. Men jeg hever aldri hånden, sier L’Orange Grann-Meyer, som lar Einar leke seg gjennom en av Oslos siste sommerdager i Frognerparken.

Saken fortsetter under annonsen.

- Tell til ti

Hun er en av mange foreldre som har fulgt med på Aftenpostens saker om fysisk avstraffelse av barn denne uken. Den startet med at Aftenpostens Carl Alfred Dahl fortalte at han var blitt spurt om han slo barnet på rutinekontroll på helsestajsonen.

Som fagpersoner må vi se og handle når vi avdekker vold. Vi må også tåle at foreldrene kan bli både såret og sinte for at vi tar opp vold, skriver Solveig Ude.
Vegard Wivestad Gr�tt

Sist ut var helsesøster Solveig Ude som i en kronikk forklarte hvorfor hun spør foreldre på helsekontroll om de slår barnet sitt. Men hva gjør man når barnet hyler etter godteri i butikken og det koker i topplokket ditt?- Hvis du føler at du ikke har kontroll, må du telle til ti, beherske deg eller overlate barnet til noen andre. Men det er ikke lov å omsette sinnet til handling. Vold mot barn kan føre til at de får psykiske problemer, sier pedagogikkprofessor Stein Erik Ulvund.

Stein Erik Ulvund
Universitetet i Oslo

- Prøv å snakke med rolig stemme og forklar hvorfor ting ikke er lov. Vær tydelig.Nina Stanghov Ulstein er barnevernspedagog og driver veiledningstjenesten Lykkelig barndom. Hun mener man aldri bør straffe barn, hverken med vold eller på andre måter.

- Barn lærer ingen ting av straff, de blir bare frustrerte og sinte. Hvis de ikke vil rydde opp lekene sine, bør man heller snakke med dem og lage regler med dem sammen. Barn forventer kjærlige og tydelige voksne som forklarer hvordan ting skal være og hvorfor, sier hun.

Det er ingen fasit for barneoppdragelse, presiserer professor Stein Erik Ulvund. Han mener det er viktig at barna har tydelige grenser, så de vet hva som er lov og ikke lov i utgangspunktet. Ulvund skiller mellom reaksjoner som har sammenheng med den uønskede adferden og tilfeldige straffemetoder.

Låse inn sykkelen

- Hvis en femåring nettopp har lært å sykle, da skal han bruke hjelm. Hvis han ikke gjør det, kan du låse inn sykkelen i noen dager. Det er en logisk konsekvens av regelbruddet. Men å frata barnet lørdagsgodt, har ingen ting med forseelsen å gjøre. For tilfeldige straffemetoder er tilbakefallet stort, sier han.

Nina Stanghov Ulstein
LykkeligBarndom

Helsesøster Solveig Ude advarer også mot å bruke «time out», der sinte eller bråkete barn sendes på rommet sitt. Hun mener barnet vil føle seg krenket, utrygt og forvirret.Men barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen mener foreldre må få ta noen grep når det røyner på.

- Det er helt urealistisk å tro at foreldre skal greie eller ha mulighet til å prate barnet rolig i enhver situasjon. Jeg mener at å flytte et barn som bråker, ødelegger eller slår er noe man av og til trenger som foreldre. Det er ikke så farlig å velge en slik snarvei så lenge du som voksen er helt tydelig på at det er oppførselen og ikke barnet selv du er misfornøyd med, sier Gerhardsen.

— La barnet få et valg: roe seg ned og få bli, eller gå et annet sted til han/hun er ferdig med å bråke, hyle eller slå, fortsetter hun.

Får is

Også lille Einar kan slå seg vrang.

- Det er veldig vanskelig å se på når han blir helt rabiat. Jeg prøver å beholde roen, la han blåse seg ut. Snakke. Men det går ikke hver gang, innrømmer L’Orange Grann-Meyer, som blir sint når hun mister kontroll og hever stemmen. Hun viker også unna å straffe eller true med konsekvenser. Men innrømmer at det kan være kjekt med noen belønninger av og til.

- Hvis han har spist god, får han gjerne is etterpå.

Les også: