I januar i år sto 533 unge gutter og jenter i ti minus, tøysko og slitt olabukse på innrykket til Gardeskolen. De fikk utlevert alt de skulle trenge den neste tiden, fra underbukse til våpen.

Klær og utstyr er én ting, hva skal egentlig til for å endre en ung gutt eller jente fra å være en sivil til å bli en soldat? Aftenposten har fulgt tropp 3 gjennom seks måneder, fra de trasket lutrygget inn på Terningmoen til de sto rakrygget og viste H.M. Kong Harald at de var hans stolte gardister i Huseby leir.

— I løpet av et år blir gutter til menn og jenter til kvinner. Det ser jeg, forteller gardesjef Ole Anders Øie.

I løpet av året har rekruttene mange militære øvelser. Det er de som er kongevakten og i tillegg skal de bistå politiet i hovedstaden i krisesituasjoner, som ved naturkatastrofer, store ulykker og terrorangrep.

Nedrustning

I 2010 var det ingen selvfølge at garderekruttene i fremtiden skulle gjennom en hard militær utdannelse. Forsvarssjefens plan var å redusere Gardens 1300 vernepliktige, kutte soldatutdanning og la det være igjen en liten flokk pyntesoldater. Protestene var høylytte, men til ingen nytte. Heller ikke da forsvarssjef Harald Sunde ombestemte seg, ble det tilført nye midler.

Saken fortsetter under annonsen.

Så kom 22. juli.

Etter bombeangrepet på regjeringskvartalet var over 700 gardister i væpnet aksjon for å sikre slottet, regjeringskvartalet og andre viktige bygninger i Oslo. Torsdag 14. juni 2012 vedtok Stortinget at Garden nå skulle være på skarp beredskap for både kongehuset og hele hovedstaden.

- Det nye hovedstadsoppdraget til Garden er en direkte konsekvens av terrorangrepet, sa daværende forsvarsminister Barth Eide.

Nå har Garden fått nytt utstyr og pansrede kjøretøy er på vei inn.

... I farens stund skal han, når det kræves, villig ofre liv og blod

for Konge og Fedreland.

Fra Gardens troskapsformaning

Troskapsformaningen er en gammel militær tradisjon i Forsvaret som går tilbake til 1891. Flere ganger i løpet av sin tjeneste får gardistene høytidelig opplest denne troskapsformaningen.