Tyler Hansbrough kunne blitt NBA-stjerne rett fra highschool, eller etter hvert av sine tre første år på college. Han valgte å fullføre universitetet, og mandag kom belønningen.Anført av Hansbrough ble North Carolina NCAA-mester i basketball på overlegent vis, med 89-72-seier over Michigan State i finalen.

– Jeg er glad for at jeg ble. Dette er en drøm som blir virkelig, sa Hansbrough etter oppvisningsseieren foran 72.922 tilskuere i Detroit. De fleste av dem heiet naturlig nok på Michigan State, som holder til en drøy times biltur unna.

Hansbrough er vant til å ha publikum mot seg. I en sport der mange av de beste spillerne stadig er på kant med loven, eller med idrettsverdens siste og strengeste amatørreglement, er han blitt den mest upopulære spilleren fordi han er veldig god og framstår som minst like prektig.

Mange ble rett ut provosert av at han år etter år sa nei til NBA-millionene for å fortsette amatørlivet og slå de fleste offensive rekorder i en sport der de fleste spillere på hans nivå er borte etter ett eller høyst to år på college.

Svarte tvilerne

– Mange tvilte på min dømmekraft, men de kan si hva de vil, for jeg har vært del av noe folk flest aldri får oppleve, sa Hansbrough etter finalen. Han kan faktisk ha skadet sin posisjon i NBA-draften ved å ta et siste år og ofre seg for laget, men han får støtte for sitt valg.

Saken fortsetter under annonsen.

Legenden Magic Johnson vant NBA-titler og OL-gull, men han rangerer likevel NCAA-tittelen han vant med Michigan State i 1979 høyest.

– Han kommer aldri til å angre. NCAA-tittelen er fortsatt det kjæreste jeg har vunnet, sa Magic, som måtte se «sitt» lag bli utklasset mandag.

Etter et skuffende semifinaletap i fjor valgte også Ty Lawson, Danny Green og Wayne Ellington å ta et siste år på skolebenken for å jakte tittelen sammen med Hansbrough.

Kort prosess

– Den beste avgjørelsen jeg har tatt, sa Ellington, som scoret 19 poeng i finalen og ble kåret til sluttspillets mest verdifulle spiller. Hansbrough scoret 18 poeng, mens Lawson scoret 21 poeng og satte finalerekord med åtte ballerobringer.

North Carolina gjorde kort prosess, og finalen var aldri spennende. Med 55-34 satte laget rekord i største pauseledelse i en NCAA-finale.

– De har seks spillere som kan bli draftet til NBA i første runde eller tidlig i annen runde. De ville trolig slått det dårligste laget i NBA, sa Michigan State-spiller Travis Walton beundrende.

North Carolina var toppranket hele sesongen på vei mot universitetets femte tittel. Forrige gang «Tar Heels» toppet hele sesongen var i 1982, da lagets stjerne het Michael Jordan. Hansbrough vil aldri true hans status som universets største basketballspiller, men universitetets største er en helt annen sak.

Tyler Hansbrough jubler i konfettiregnet etter 89-72 seier.
Paul Sancya
Folksomt på Ford Field i Detroit. 72.992 tilskuere så finalen live.
STREETER LECKA
Hansbrough hylles av fansen etter finaleseieren. Nå venter NBA.
STREETER LECKA