— Da vi så den store, flotte skyen på lørdag kveld, ropte vi på fleip til de andre at nå var det et nytt vulkanutbrudd. Vi har jo tullet og fleipet en del med at kanskje vi ble askefast igjen. Så viste det seg altså å være en vulkansky likevel, forteller Randi Roaldsnes til fvn.no.

- Nå er du er blitt en erfaren askefastsitter?

— Det går så greit atte, sier Roaldsnes.

— I fjor ble vi stående i kø i to døgn i New York for å finne en vei hjem. Det ble litt stress og mas. Men her er vi 13 venninner og kolleger på tur, og vi har det bare kjempefint, forteller hun.

Kollega Karen Sofie Haraldsen sitter også askefast for andre gang.

Saken fortsetter under annonsen.

— I fjor satt vi fast i Stockholm i Sverige da flyet ble innstilt. Da måtte vi dra med tog til Gøteborg, ferje til Frederikshavn, Superspeed til Kristiansand og taxi hjem. Da har vi det bedre her på Island sier Haraldsen og viser til gode kolleger i godt lag.

Spennende

Skyen de kan se er fra vulkanen Grimsvötn, som ligger under Islands største isbre Vatnajökull. Den våknet til liv igjen lørdag kveld. En 20 kilometer høy søyle av damp og aske stiger opp fra vulkanen, og er synlig fra mange steder på sagaøya.

De to kollegene forteller om et spektakulært syn.

— Vi er på hytter der vi kan se askeskyen. Det er veldig langt unna, så det er ikke farlig. For oss er det et fantastisk syn. I går var det nydelig, blå himmel og sol. Så kom skyen som nesten så ut som en stor atomsopp. I skyen var det lyn og torden. Et utrolig syn for oss. Men for dem som bor nærmere og som må evakueres, så er det mer dramatisk, forteller Randi Roaldsnes.

- Er det nifst?

— Vi har det kjempefint, ikke noe problem. Vi er gode kolleger som har det hyggelig, og bekymrer oss ikke. Så får vi håpe at det ikke tar altfor lang tid før vi kommer hjem. Etter planen skulle vi fly hjem mandag, men nå er flyplassen stengt, forteller Roaldsnes.

Kontrasten til fjorårets stress i New York er også stor, forteller hun.

— Island er jo et fantastisk land. Vi er invitert hit av en kollega som er herfra. Hennes familie og venner stiller opp for oss. Akkurat nå undersøker de om det er andre muligheter for oss til å komme hjem. Det er et fantastisk vertskap. Så vi fortsetter å hygge oss, det er ikke så mye annet vi kan gjøre, sier Roaldsnes.

Kollegaene fra Kristiansand er ikke eneste nordmenn som nå er på Island og må utsette hjemreisen på ubestemt tid. 160 ansatte i firmaet Primahus i Trøndelag er blant de askefaste, skriver VG nett.