Kringkastingssjef John Bernander vil ikke kommentere uttalelsene fra Christer Tromsdal. Da Aftenposten.no kontaktet ham i dag morges, henviste han i stedet til faktasjef Lars Kristiansen og Brennpunkt-redaktør Arne O. Holm.

— Du får henvende deg til en av dem. Jeg kan ikke svare på alle detaljer, sa Bernander.

Han vil heller ikke si hva NRK foretar seg i dag for å finne ut av Tromsdals påstander om at han bløffet om at han var politiinformant i forbindelse med NOKAS-penger.

Det er i Tromsdals interesse å distansere seg fra innholdet i Brennpunkt i går. Men hvis Tromsdals påstander er sanne, betyr det at ikke bare politiet, men også NRK kan ha blitt ført bak lyset av den kjente finansmannen. Da er det ikke sikkert at Tromsdal er blitt utsatt for stor fare i forbindelse med sitt informantarbeid for politiet, og det er heller ikke sikkert at Tromsdal ble skutt på Frognerstranda i Oslo fordi politiet ikke tok godt nok vare på sikkerheten hans.

- Seriøs journalistisk prosess

Litt over klokka åtte i dag stilte Bernander opp på Frokost-tv. Der gjentok han at NRK har vært opptatt av Tromsdals sikkerhet og at Tromsdal ikke er i større livsfare nå enn det han var før programmet ble sendt, fordi informantvirksomheten var kjent i det kriminelle miljøet.

Saken fortsetter under annonsen.

— Det har lenge vært kjent i det kriminelle miljøet og fremfor alt i de fleste av redaksjonene som i dag bruker tid på saken og som i går bidro til spekulasjoner om hvem personen i Brennpunkt-programmet var, sa Bernander.

På spørsmål om hvordan NRK vet at Tromsdals rolle var kjent, svarte han:

— Vi har mange ulike kilder lang, og det har vært en lang og seriøs journalistisk prosess. VI har hatt løpende kontakt også med politiet.

Bernander avviste fullstendig at det ekisterer en avtale mellom Tromsdal og journalistene om at materialet ikke skulle publiseres med mindre Tromsdal ble utsatt for noe. Han sa at hvis den skriftlig avtale dukker opp, vil NRK betrakte den som et falsum.

- Riktig å sende programmet

Kringkastingssjefen forsvarer fortsatt avgjørelsen om å sende programmet som ble stoppet i retten på tirsdag.

— Det synes i alle fall klart for oss at retten la avgjørende vekt på omstendigheter som, slik det utviklet seg gjennom gårsdagen, ikke lenger holdt mål. De faktiske omstendighetene kan jeg ikke se at var til stede på det tidspunktet programmet ble sendt.

Bernander trakk fram at Tromsdal har blitt satt i fare på grunn av politiets metoder.

— Han er til og med blitt skutt, sa Bernander.

Verken faktasjef Lars Kristiansen eller Brennpunkt-redaktør Arne O. Holm har vært tilgjengelige for kommentar.

<b>TAUS:</b> I går trosset NRK en avgjørelse fra Namsretten og sendte et Brennpunkt-program som retten ville stoppe.
Knut Falch/Scanpix
<b>REDD:</b> Christer Tromsdal sier nå at han køy for NRK i forbindelse med Brennpunkt-programmet.
Knut Falch/Scanpix