Somaja (8) og Rajana (6) Dudaeva ble bortført av to maskerte menn da de gikk av skolebussen utenfor Kongsvinger tirsdag klokken 14.35.

De to er født i Norge og er norske statsborgere. Faren deres, Mansur Mahashev (43), er siktet for frihetsberøvelse og skal ifølge politiet ha deltatt i bortføringen ved å hindre barnas forsterfar fra å varsle politiet.

Mahashev er fra før av siktet etter straffelovens paragraf 219 for vold mot barna. Saken etteforskes av Oslo politidistrikt.

John Christian Elden ble oppnevnt som advokat for Mahashev i saken som fortsatt er under etterforskning. Elden avkrefter overfor Aftenposten at det er tatt ut tiltale mot barnefaren, slik Dagbladet meldte tirsdag.

— Han er ikke tiltalt. Han er under etterforskning fordi barnevernet har anmeldt for omsorgssvikt. Foreldrene er uenige i dette, skriver Elden i en SMS til Aftenposten.

Saken fortsetter under annonsen.

- Hvordan stiller han seg til anklagene?

— Han er uenig i barnevernets påstand om legemsfornærmelse. Fylkesnemnda kaller det «oppdragervold som er vanlig i deres hjemland, men forbudt i Norge», skriver Elden og viser til akuttvedtaket fra barnevernet i desember i fjor.

Aftenposten har foreløpig ikke fått innsyn i akuttvedtaket.

- Alvorlig sak

Advokat Brit Kjelleberg er oppnevnt som bistandsadvokat for barna i denne straffesaken.

Mansur Mahashev er fra før siktet for vold mot de to døtrene sine.

— Det er en alvorlig sak når det er mistanke om at små barn er utsatt for vold. Spesielt alvorlig blir det når det er en omsorgsperson som er mistenkt, sier Kjelleberg til Aftenposten.Hun ønsker, av hensyn til barna, ikke å si noe mer om det de skal ha vært utsatt for.

- Er du bekymret etter at de ble bortført?

— Det er klart jeg er bekymret for barna, men det er ikke dermed sagt at det kommer til å tilstøte dem noe nå.

Les også:

Purret på politiet

Bistandsadvokaten har purret på politiet for å få fortgang i etteforskningen og blir overrasket da Aftenposten forteller henne at en ny påtaleansvarlig i politiet har overtatt saken.

Politiadvokaten som har overtatt saken har ikke vært tilgjengelig for kommentar, men Aftenposten får bekreftet fra jourhavende jurist at saken fortsatt er under etterforskning.

Siktet for frihetsberøvelse

Barnefaren er nå siktet for frihetsberøvelse etter at døtrene hans ble bortført.

— Vi kan bekrefte at han var på stedet i forbindelse med bortføringen av de to jentene. Han oppholdt barnas fosterfar slik at han ikke fikk varslet politiet om at barna var bortført før etter en halv time. Fosterfar ble ikke fysisk skadet, skriver politiadvokat Iren Johnsen Dahl i en pressemelding.

Politiet i Hedmark vil ha kontakt med eier eller bilfører av to biler etter at søstrene forsvant:

  • En mørk Volvo XC90 med registreringsnummer BR 50003
  • En sølv- eller beigefarget Toyota Corolla Verso med registreringsnummer KH 41262De to bilene ble sett tirsdag ettermiddag i området hvor de to jentene ble bortført. Den ene av de to bilene er registrert på firmaet faren arbeider i. Den andre bilen er registrert på en kollega av barnas far.