En soldat er såret, og det haster å få ham evakuert. Redningsmannskapet ombord i Forsvarets Bell-helikopter har ikke mange sekundene på seg i det farefulle terrenget.

Det er som i Afghanistan, i alle fall nesten. Vi er med på taktisk flyvning på Rygge, en form for trening mannskapet trenger for å stå bedre rustet når oppdrag skal utføres i Afghanistan.

Se videoreportasjen øverst.

— Det vi har trent på i dag er mengdetrening på landinger og inntakning av pasient ifra bakken, sier flight medic Eirik Holmstrøm i mikrofonen i helikopteret.

— Selv om det er snø her og sand i Afghanistan, så er treningsforholdene veldig like. Når vi lander så virvler vi opp mye snø. Det er det samme som i Afghanistan, du mister liksom sikt og referansepunktet på bakken.

Saken fortsetter under annonsen.

Mannskapet på Bell-helikopter forsøker å ikke være lenger på bakken enn tredve sekunder.

En "såret" soldat fraktes til helikopteret. FOTO: ASTRID HEXEBERG

Ferske i Afghanistan

Både Holmstrøm, som har ansvaret for pasientene, og Rolf Folland, som leder det norske helikopterbidraget i Afghanistan, var i Afghanistan for første gang i sommer.

— Behandlingen er den samme, sier Holmstrøm.

— Men det er settingen og arbeidsplattformen som er totalt forskjellig fra Norge. Vi har et mye mindre miljø å jobbe i. Vi har et veldig bråkete miljø. Det er utfordringer med vær og sand. Det er utfordringer med fare. Når vi er på bakken lurer vi på "Hvor er fienden, hvor er Taliban?" Det er det som er den store utfordringen.

Og det mangler ikke på tøffe opplevelser. For Folland var det spesielt da Norge mistet fire soldater i sommer. Han var med på å hente dem ut.

- Det å få vite at fire av våre egne har gått på en veibombe og at det er kritisk - vi visste jo ikke så mye mer akkurat da - det ble en veldig spesiell stemning.

Økende antall opprag

Det er i dag tre norske Bell-helikoptere i Afghanistan. Ett er ambulansehelikopter, ett er følgehelikopter med våpen og ett står klart som reservere.

De norske helikoptrene i Afghanistan har operert i to og et halv år nå, og det siste halve året har det vært en drastisk økning i antall oppdrag. De to første årene hadde Norwegian Aeromedical Detacment (NAD) 100 evakueringer. Det siste halve året har de hatt like mange.

— Det er mye mer flyvning, sier Holmstrøm.

— Vi har mye mer behandlinger, og det er også et større antall skadde, det merker vi stort.

Det norske helikopterbidraget i Afghanistan har blitt filmet i seks uker. FOTO: BITMILL

Dokumentarserie

Torsdag blir en del av NADs opplevelser i Afghanistan vist på TV. I til sammen seks uker ble de filmet, og torsdag vises første av to dokumentarer på Viasat.

— Det er en tv-serie som er veldig ærlig og direkte, sier Folland.

— Det er fint å få vise den jobben vi gjør. Det og på en måte være med NAD på en hverdagsjobb i Afghanistan.

— Det er virkeligheten, tilføyer Holmstrøm.

— Den er rimelig usensurert.

Se klipp fra serien i videoreportasjen øverst.