— Vi utelukker ikke at brannen er påsatt, sier operasjonsleder Torger Stødle i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til Aftenposten.no

— Vi har ennå ikke kontroll over brannen. Vi har nå 3 helikoptre ute, samt brannvesen, heimevern og lokale krefter som bistår i slukkingsarbeidet i Vindafjord.

Store områder

Brannmannskapene har hittil klart å holde gress- og skogbrannene på Vestlandet unna hus og gårder, men det brenner fortsatt i store utmarksområder. Det skal være snakk om mellom 10 og 15 kvadratkilometer som skal være berørt av brannen.

— Det brenner oppe i fjellet der det ikke er bebyggelse. Ingen er evakuert for øyeblikket, sier Stødle.

Gjennom hele natten holdt mannskaper fra politi og brannvesen brannen i Vindafjord i Rogaland under oppsikt.

Saken fortsetter under annonsen.

Flere branner

Også på Frette i Etne kommune brant det i noen timer tirsdag, men denne brannen fikk mannskapene raskt kontroll over.

— Flere av mannskapene fra Vindafjord hjalp til også her, så de er rimelig slitne nå, sier brannsjef Odd Inge Vestbø til NTB.

På et tidspunkt var ilden bare 100 meter unna Tindelandsgården i Vindafjord, og flere mennesker ble evakuert fra hus og hytter i Gangstø.

Bøndene i kommunen får stor ros for sin innsats mot flammene. Møkkaspredere ble fylt med vann for å holde brannen unna skogsveiene.

- Under kontroll

I Kvinnherad kommune i Hordaland herjet to større, atskilte branner mandag ettermiddag og kveld. En stund var bebyggelsen i Ølve truet og flere mennesker var en tid evakuert fra hjemmene sine. Senere begynte det å brenne på den andre siden av fjorden, i Matre. Der brant det fremdeles tirsdag ettermiddag.

Totalforbud

For å hindre flere branner, har brannsjefen i Sør-Rogaland innført totalforbud mot å gjøre opp ild. Forbudet gjelder også bråtebrenning i egen hage.

— Folk må på ingen måte fyre opp bål i forhold til grilling, eller svi av gress og lyng, sier operasjonsleder Austerheim.

Det brenner fortsatt i Vindafjord i Rogaland. Politiet mistenker at brannen er påsatt.
JONAS JØRSTAD /SCANPIX