Parkeringsbeviset for handikappede har blitt ettertraktet, også blant folk som er lette til beins, skriver Dagsavisen. Beviset gir fri parkering på alle offentlige parkeringsplasser i Norge, og i EØS-området. I de store byene gir kortet fritak for piggdekkavgift og fri bompassering.Samlet kan verdien på kortet komme opp i 30-40.000 kroner i året.

Kynisk

– Jeg synes det er kynisk å forfalske disse kortene, sier gruppeleder Svein Erik Opøien i Trafikketaten i Oslo kommune.Han har selv sett en bilist med handikapbevis jogge fra bilen, og har inndratt mange falske parkeringsbevis. Falske kort blir inndratt i hele landet, og Trafikketaten i Oslo har siden 2003 hatt 115 saker med forfalskede P-bevis eller kort som innehaveren har lånt bort til andre. Hittil i år er antallet saker kommet opp i 20, i 2004 var det hele 44 saker.

Solgt for store penger

Kortene blir laget på PC eller kopiert opp, noen blir lånt bort eller solgt videre. Noen "glemmer" å levere kortet når innehaveren dør. Parkeringskort er solgt videre for titusenvis av kroner. Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) frykter at folk mister forståelse for ordningen.– Heldigvis er problemet lite i forhold til antall kort som blir utstedt, men alle slike svindelsaker bekymrer oss. Én sak er én for mye, sier Jarl Ovesen, assisterende generalsekretær i FFO, til Dagsavisen. Organisasjonen er en paraplyorganisasjon for 68 organisasjoner for funksjonshemmede og kronisk syke.

Dette parkeringsbeviset gir fri parkering både i Norge og i de fleste europeiske land.
ARASH NEJAD