Tall som Klassekampen har innhentet fra Statens vegvesen viser at det hittil i år er gjennomført kontroller av 5.070 vogntog ved grenseovergangene Svinesund, Ørje og kontrollstasjonen Taraldrud. 2.043 av kontrollene endte i bruksforbud. 115 ble meldt til politiet.

Tall tilbake til 2010 viser at det siden da har vært økning i bruksforbud og anmeldelser. Tre av ti kontrollerte kjøretøy fikk bruksstopp i 2010.

Vegvesenet tar stikkprøver der de har mistanke om feil, men klarer ikke å kontrollere alle vogntogene som kommer til Norge.

— Det går forbi trailere her med feil på. Vi har ikke sjanse til å sjekke alt. Når du vet at vi bare får kontrollert et fåtall, skjønner du at mange ikke skulle kjørt videre, sier inspektør Roger Gulvik i Statens vegvesen.

Han er bekymret over kvaliteten på sjåførene og kjøretøyene de bruker. Mange utenlandske sjåfører har dårlig kunnskap, blant annet om sikring av last. Feillasting er et stort problem, sier Gulvik. Han trekker fram tekniske problemer med kjøretøyene som et annet omfattende problem. (©NTB)