Ut til folket. — Vi må få kirken ut til folket, proklamerer Bernt Hj. Christensen, prosjektleder for det tverrkirkelige gatekapellprosjektet. De siste syv årene har det dukket opp 19 kapeller der du kanskje minst venter det. Det aller siste er et flytende kapell på havnen i Sandefjord, som skal innvies senere denne måneden.- Det viser seg at mange har lettere for å oppsøke slike kapeller enn høytidelige kirkebygg, forteller Per Ramberg. Han er en av initiativtagerne bak kapellet i Sandefjord som nå reises på en flåte i havnebassenget etter flere år i midlertidige lokaler på land. I en rekke andre kystbyer finnes lignende bryggekapeller. Også rorbuer, torv, telt, bunkere og kafé- og butikklokaler er blitt kapell - i regi av gatekapellprosjektet. Oppfinnsomheten er stor, og stedets særegenheter brukes i innredningene: I Stamsunds rorbukapell rammer 100 år gamle sildekasser inn bibelvers på flere språk, og alteret er bygget som en kai.

Lav terskel

De uvanlige kapellene skal preges av raushet, åpenhet og varme. Terskelen skal være lav, og det virker som om kapellene har truffet et behov hos folk: Togkapellet på Åndalsnes - i en jernbanevogn - har hatt 5000 besøkende fra 39 nasjoner på ett år.- Vi har hatt folk innom nesten hver eneste dag året rundt, forteller Sigurd Bredal. Mange utlendinger finner frem til den røde vognen som står på et sidespor på Åndalsnes stasjon. Besøkende fra 39 nasjonaliteter har skrevet hilsener i gjesteboken. - Mange stikker innom bare for å oppleve stillhet eller tenne et lys, forteller Bredal. Men kapellet har også vært arena for høytid og fest: Landets første vielse i en jernbanevogn skjedde i mai. Og jeg utelukker ikke at det kan blir flere vielser utover sommeren, sier han.Kapellprosjektene er finansiert lokalt; gjennom dugnadsinnsats og gaver. I Sandefjord kommer regningen på en halv million, men de aller fleste av kapellene har kostet langt mindre enn dette.

Kreative løsninger

— Visjonen er den samme overalt, men den lokale kreativiteten varierer fra sted til sted, forteller Bernt Hj. Christensen. Den aller siste ideen er å anlegge et parkkapell. - Vi ønsker å lage et kirkerom av trær, busker og planter i en park. Men foreløpig er dette på idéstadiet, og hvor dette blir, er ikke bestemt ennå, sier han.

Per Annar Holm