Avisen brakte søndag et intervju med en offiser som gir enda et innblikk i hverdagslivet til danske soldater i Afghanistan.

Den hjemvendte kapteinen er sterkt kritisk til de afghanske soldatene som siden mai har vært innkvartert i militærleire i det danske innsatsområdet i Helmand-provinsen.

– De afghanske soldatene hadde en annen oppfatning av hvordan man spiser og sover. De skjønte heller ikke at de ikke skulle gjøre sitt fornødne der vi badet. Noen forlot sin vaktpost. Andre ville ikke være med på patrulje, sier kaptein Thomas Damkjær, sjef for et kompani som kom hjem i august.

— Hadde sex med unge gutter

Han sier også at afghanere brukte narkotika og hadde sex med unge gutter.

– Noen var påvirket, noe som er uakseptabelt når man har med våpen å gjøre. På torsdager hadde noen av de afghanske soldatene sex med tenåringer og unge menn som reiste sammen med dem, sier Damkjær.

De beskyldes også for å ha stjålet danskenes ting.

Røyker hasj i vakttårn

– Kulturforskjellene gjorde at det gikk lengre tid før vi kunne gå patrulje sammen og vise de lokale at afghanske soldater var en del av oppdraget vårt, sier Damkjær.

En annen offiser bekrefter problemet.

– Kulturforskjellene er enorme. De kan finne på å røyke hasj i vakttårnene eller stå og onanere foran de danske soldatene, sier oversersjant Palle Scharf til Jyllands-Posten.