Les også:

Flytrafikken er i gang igjen på Gardermoen etter stengningen på grunn av vulkanutbruddet på Island. Ifølge Avinor er luftrommet over Norge nå åpnet for flytrafikk til og med Berlevåg i Finnmark og videre mot Svalbard. Luftrommet lengst øst i Finnmark, som omfatter lufthavnene Kirkenes, Vadsø, Vardø og Båtsfjord — er fortsatt ikke tilgjengelig på grunn av askeskyen.

Trøbbel igjen til kvelden?

Gleden kan imidlertid bli kortvarig - ifølge prognosene fra Meteorologisk institutt vil en ny askesky bevege seg innover Norge allerede

, og tirsdag kan store deler av landet være dekket av skyen.

— I løpet av kvelden kommer det skyer med aske inn i høyere luftlag i Rogaland og Agder, og tirsdag vil det ifølge våre beregninger være aske over store deler av Sør-Norge igjen. Trenden tyder på at dette vil bre seg også innover Nord-Norge, sier vakthavende meteorolog John Smits ved Meteorologisk Institutt til Aftenposten.no mandag morgen.

Saken fortsetter under annonsen.

Kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor sier det er overveiende sannsynlig at offshoretrafikken må stenge igjen allerede klokken 14.00 i ettermiddag på grunn av skyen som trekker inn mot kysten, men at dette foreløpig ikke vil få effekt for passasjertrafikken. Avinor kommer imidlertid tilbake med nye prognoser klokken 15.00 mandag.

Prognosen for kvelden, tilsier nå at skyen kommer inn over syd og vestlandet, samt midt-Norge.

— Det vil selvfølgelig kunne ha effekt for trafikken til kvelden, men det kommer vi tilbake til klokken 15, sier Narvesen.

Nesten tomme fly

Første fly tok av fra Gardermoen klokken 6.52 til Stavanger. Men ifølge informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn er det svært glissent med folk på flyplassen mandag morgen.

— Det ser ut som om det er stengt omtrent, sier han.

- Jeg tror at mange passasjerer har vært usikre på hva som skulle skje, og har ordnet seg annen transport. Dermed er fly som kanskje har vært fullbooket tidligere mye plasser likevel. Ett fly har reist med bare seks passasjerer, sier Kobro.

Han anbefaler folk som vil fly om å kontakte flyselskapene selv om flyet ser fullbooket ut.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Flere fly er fortsatt kansellert, og mange fly tok av nesten tomme mandag morgen.
Larsen, Håkon Mosvold

Tilnærmet normalt

— Innenlandstrafikken i dag går tilnærmet som normalt, men til utlandet er det fortsatt store avvik fra det normale, sier Kobro.

SAS opplyser på sine hjemmesider at selskapet vil gjennomføre nærmest normalt flyprogram innenriks mandag, men at noen avvik vil forekomme. Selskapet regner med å gjennomføre rundt 200 av sine 260 planlagte innenriksflygninger.

Norwegian opplyser at trafikken er i gang innenriks og mellom Norge og Sverige mandag morgen, mens trafikken til Danmark etter all sannsynlighet fortsatt vil være kansellert. Selskapet gjennomfører også noen flygninger til Malaga i Spania.

Også Widerøe flyr tilnærmet normalt i dag.

Omdirigerte fly

Spanias EU-minister opplyser at rundt halvparten av flygningene i Europa vil foregå som normalt mandag. EU holder i dag møte for å samordne landenes håndtering av situasjonen.

Flere utenriksfly ankommer Gardermoen mandag morgen. Første fly er et fra Thai Airways som kommer fra Bangkok, før SAS-fly fra New York, Washington og Chicago lander.

SAS-flyene fra New York og Washington skulle egentlig landet på Kastrup, men danskenes hovedflyplass er inntil videre stengt fram til mandag formiddag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Endelig hjem! Michael Maxson har vært strandet i Oslo siden onsdag, og gleder seg sammen med rundt 50 andre passasjerer over å kunne fly tilbake mandag formiddag.
Larsen, Håkon Mosvold

— Det sitter en gjeng amerikanere her som gleder seg over at flyene ble omdirigert hit. De får nå fly tilbake med disse flyene. Det blir også kjørt busser med passasjerer fra København som får bli med tilbake, sier Kobro.

Det første flyet som tok av fra Gardermoen mandag, var et Air France-fly til Paris klokken 06.30.

Det er foreløpig langt flere fly som er satt opp til å ta av fra Gardermoen enn som vil ankomme flyplassen.

Rar stemning

Oslo Lufthavn har så langt ikke permittert ansatte, men flere av de ansatte på andre selskaper på flyplassen har enten blitt permittert eller fått varsel om permittering. Noen av disse er blitt trukket tilbake. Ifølge Kobro var det ikke problematisk å få nok personell på jobb da flyplassen åpnet igjen.

— Det har vært ansatte på jobb siden denne situasjonen startet, og det er litt rar stemning her. Å være så mange ansatte uten passasjerer som bare håper og tror er ingen god situasjon. Men hos de fleste har tankene gått til passasjerene, og vi kan nå glede oss over at passasjerene i alle fall ser ut til å komme seg dit de skal innenlands, sier Kobro.