— Det kommer av kompetanse og treningsmiljøer. Dessuten har vi fysisk gode forutsetninger, vi er store og robuste, sier sportssjef Ketil Tømmernes i Friidrettsforbundet når han skal spydforklare syv OL-medaljer, fire i VM og tre i EM.- Det finnes store afrikanere og amerikanere også?- Ja, men de har ikke den samme kompetansen som oss. Det blir utslagsgivende. Og andre folkeslag, med korte armer og liten overkropp, de har litt av en utfordring, sier Tømmernes og smiler.

Satser ikke.

— I USA har de tradisjon for kule og diskos. På enhver high school får elevene prøve seg i disse øvelsene, og det kryr av talenter. Men de har ikke samme tradisjon for slegge og spyd. Hadde de satset like mye der, tror jeg vi ville fått se mange gode amerikanere, sier kasttrener Thomas Rosvold i NFIF.- Jeg tror nordmenn er disponert for tekniske grener. Dessuten er det stor tilgjengelig til å få prøve seg, og vi dyrker kast på en annen måte enn mange andre land. Jeg tror ikke det er noen genforklaring på at Norge har hatt mange gode spydkastere, sier Rosvold.

Velger penger.

Olav Magne Tveitå er sprinttrener, men vet mye om kast. .- Kasttalentene i USA, men de trekkes til idretter hvor det er penger å tjene. Jeg har hørt om kaststevner i USA med 60 mann der de fleste kastet over 60 meter i diskos uten noe skolering. Men de forsvinner dit de kan tjene penger. Dessuten har de mangel på trenere som kan kast. Der er vi godt forspent i Europa og Skandinavia, sier Tveitå.- En annen ting er at vi har tradisjoner for kast - og vi er bygd for det. De genetiske forutsetningene er til stede, mener Tveitå.

Kastfolk.

— Jeg tror det ligger naturlig for oss å kaste ting; snøball og andre ting. Dessuten er vi på trenersiden enige om en del grunnprinsipper, og vi ser etter typene, sier Henrik Aasbø, redaktør av bladet Friidrett.- Det finnes mye fagkunnskap i Norge om kast, og det er øvelser som appellerer til oss. Men jeg tror det kan gå flere tiår mellom hver gang det dukker opp en Andreas Thorkildsen. Han har alt; god teknikk, atletisk kroppsbygning og han er treningsvillig. Han kunne blitt en knallgod tikjemper også, mener Henrik Aasbø.Kjøp spyd i julepresang til ungene i år!