Forsvarere til de tre norske jentene, som sitter i det beryktede kvinnefengslet San Sebastian, leverte anken til domstolen i går ettermiddag. Her opprettholder de at jentene er uskyldige, og at de ikke har foretatt seg noe straffbart. Det er uvisst hvor lang tid domstolen vil bruke på å behandle anken. I mellomtiden sitter de tre norske jentene i fengselet. Hvis anken blir tatt til følge slipper jentene ut, men stadig flere Aftenposten har snakket med i Cochabamba mener de ligger tynt an:— De er i en vanskelig situasjon, men ikke helt umulig, sier ambassadesekretær Kjell Olav Haugen til Aftenposten. Politietterforskerne i saken er overbeviste om at de er skyldige i forsøk på smugling av kokain.

Barnets skjebne.

Etter at anken nå er overlevert, har norsk UD full fokus på den to år gamle datteren til den eldste av jentene. Ifølge jentene norske advokat Marius Dietrichson skal barnet sendes hjem til Norge med det første. Mormoren skal etter planen overta ansvaret for barnet når det kommer tilbake til Norge. Så enkelt tror imidlertid ikke ambassadesekretær Kjell Olav Haugen at det er:- Det er ikke bare å komme hit og hente et barn. Slik fungerer det bare ikke. Vi jobber med myndighetene her i byen, det jobbes med boliviansk UD i La Paz og det jobbes ved UD hjemme i Norge, forteller ambassadesekretær Haugen.

Koffertene.

Ved hovedkontoret til narkopolitiet i Cochabamba oppvarer politiet koffertene og noen av bagene som de tre norske jentene er siktet for å ha smuglet kokain i. Narkosjefen Milton Sanchez forteller til Aftenposten at de har brent kokainpartiet på 22,5 kilo:- Som du ser av koffertene skulle jentene via São Paulo med Air France til Paris og deretter Oslo. Dette er selv etter boliviansk målestokk et stort parti kokain. Det er profesjonelt utført, og jeg tror jentene kan risikere dommer på opptil 20 år fengsel, sier han til Aftenposten.I går var Utenriksdepartementet klare på at det ikke foreligger noen utleveringsavtale mellom Norge og Bolivia. Nå viser det seg at kvinnene likevel kan bli utlevert til Norge, hvis de blir dømt.- Denne avtalen kan først få betydning hvis det kommer en rettskraftig dom mot kvinnene. Hvis de blir dømt, kan de søke om å få overført soning til Norge, forteller Unni Gunnes, avdelingsdirektør i Justisdepartementet.Årsaken er en avtale om soningsoverføring som 63 land har ratifisert, deriblant Europarådets medlemmer og Bolivia. Bolivia ratifiserte avtalen i 2004.

Ingen plikt.

Ifølge avtalen er ikke Bolivia pliktig til å utlevere kvinnene, men en utlevering er mulig fordi avtalen er der.I går sa UD på generelt grunnlag at det kan være mulig å inngå en adhocavtale om soningsoverføring.Inntil videre vil ikke avtalen hjelpe kvinnene. De sitter fremdeles varetektsfengslet i det beryktede kvinnefengslet San Sebastian, som ligger langs den trafikkerte hovedåren inn til sentrum av Cochabamba.I går anket de kjennelsen om varetektsfengsling. Nå er det opp til Bolivianske domstoler om kvinnene fortsatt skal sitte i varetekt på ubestemt tid, eller om de slipper fri frem mot en eventuell rettssak.

Jentene holder på at de er uskyldige. I går ble anken levert.
ARILD VIK
Narkosjef Milton Sanchez tror jentene kan risikere dommer på opptil 20 år fengsel.
ARNE HALVORSEN
Jentenes kofferter, merket OSL. Politiet skal ha brent kokainet.
ARNE HALVORSEN