1. mars i fjor målte bedriften Harles und Jentzsch et dioksinnivå dobbelt så høyt som tillat. Først 27. desember nådde denne informasjonen frem til offentlige myndigheter, avslører avisen Hannoverschen Allgemeinen Zeitung i dag. Det er dette firmaet som ser ut til å være skyld i at flere tusen gårder nå er stengt, og i går ble det også fremsatt drapstrusler mot dem.

Det tyske firmaet Harles und Jentzsch har brukt avfallsstoffer etter biodieselfremstilling til å produsere fett til dyrefor. Forbrukerminister Ilse Aigner (fra kristeligdemokratiske CSU) krevde i går bedre beskyttelse av matproduksjonskjeden, og i en samtale med EUs forbrukerkommissær John Dalli argumenterte hun for strengere EU-standarder.

— Bedrifter som lager forfett, burde ikke få lov til å produsere lignende stoffer for den tekniske industrien på det samme området, sa hun i følge Der Spiegel.

Les mer under bildet.

Ansatte i Harles und Jentzsch har mottatt drapstrusler etter at firmaet har brukt avfallsstoffer etter biodieselfremstilling til å produsere fett til dyrefor. FOTO: REUTERS/SCANPIX
CHRISTIAN CHARISIUS

Uklart

Det er fortsatt uklart hvordan dioksinen havnet i forfettet. Myndighetene har tatt flere prøver, og målingene viser opp til ti ganger så høyt som tillatt maksimumverdi. I følge den tyske regjeringen skal opp til 150.000 tonn fôr være blitt forgiftet. Fettet har blitt brukt som ingrediens hos 25 forskjellige fôrprodusenter.

De aller fleste stengte gårdene ligger i Niedersachsen, og særlig svinefarmer er rammet. Flere eggprodusenter er også stengt, og ikke bare kan dioksinen ha funnet veien til egg og kjøtt, nå ser det ut til at også melk kan være utsatt, skriver Süddeutsche Zeitung.

Noen av eggene som kan ha inneholdt dioksin, er angivelig eksportert til Nederland. Der skal de ha blitt brukt i matproduksjon, og deretter funnet veien til Storbritannia.

Skadevirkningene for de rammede tyske bøndene er beregnet til flere hundre millioner kroner i uken, og bondeorganisasjonene krever at fôrleverandørne må betale.

Trygt

Tyske myndigheter har offentliggjort produksjonsnumrene på en rekke varer, slik at det har vært mulig å spore dem til butikkene og trekke dem tilbake. De håper også at mange av gårdene raskt kan åpne igjen, etter at det er gjort målinger som garanterer at det ikke er fare for videreføring av dioksin.

Dioksin er et giftig, kreftfremkallende stoff som lagres i fett, og kan ha en rekke skadelige langtidsvirkninger på mennesker. Det er så langt ikke meldt om noen mennesker som skal ha blitt syke i Tyskland. Dioksininntak er likevel farlig selv i små mengder, fordi kroppen lagrer det i mange år.