– Vi har fått et ganske kraftig lønnsoppgjør i bakerbransjen, og det utgjør en ganske formidabel kostand, sier daglig leder Martin Berntsen ved Naustdal Dampbakeri til NRK.

Bakermesteren fra Sogn og Fjordane tror ikke bransjen har noe annet alternativ enn å sette opp prisene for å ta igjen de økte kostnadene. Han får støtte av Anders Vangen i Baker— og Konditorbransjen Landsforening.

Hjelper ikke å spise kake

Og ikke hjelper det å følge Marie Antoinettes berømte og beryktede oppfordring til å spise kaker i stedet. Prisøkningen rammer også andre bakerivarer enn brød.

– Skal bakerne klare seg i fremtiden, må de sette opp produktprisene. Det er ingen vei utenom, mener Vangen. Han sier utfordringen blir å få butikkjedene til å betale mer for bakervarer, og han frykter at flere kan gå over til utenlandske halvfabrikata som stekes ferdig i butikkene.

– Uansett, så kan vi ikke produsere varer med tap, avslutter han.