Inger-Marie Brandstrup (60) flyttet med mannen Niels (70) fra et småbruk til bofellesskapet Doyén for to år siden. De har egen leilighet, men bruker ofte stuene, trimrommet eller hagen de deler med drøye 30 andre beboere.

Aftenposten skrev søndag om 20 eldre som drømmer om å bygge bofellesskap på Skedsmo. Der vil de bo sammen inn i alderdommen.

Drømmen er gått i oppfyllelse for ekteparet Brandstrup. Totalt 24 leiligheter er bygget i den tidligere husmorskolen på Eidsvoll. De som har flyttet inn får mer enn en leilighet. Tomten rundt leilighetene er på 30 mål. Leilighetsbygget har egen spisestue, storstue og flere gjesteværelser med eget bad. Fellesrommene kan leies, og beboerne kommer til enighet om regler gjennom ordinære sameiemøter.

Kaffeautomat

Dessuten er det hobbyrom og stor terrasse. Fredag formiddag da Aftenposten var på besøk møttes raskt ti av beboerne til en kaffe. Den ble servert direkte fra en kaffeautomat i fellesstuen.

Erna og Egil Unesseter tok seg også tid til en liten pause, men hadde tidsuret med, i deres leilighet en etasje over sto tre brød i stekeovnen.

Saken fortsetter under annonsen.

Litt senere samme dag skulle flere av de kvinnelige beboerne starte helgen i det oppvarmede boblebadet.

Selveier

Alle eier leiligheten sin og har tilgang til en liten terrasse. Det sosiale livet er helt frivillig, og et pluss i hverdagen, skal vi tro ekteparet Brandstrup.

— Det er godt å bo et sted der du alltid treffer noen du kjenner når du henter posten, sier hun.Den største utfordringen for dem da de flyttet var å kvitte seg med alt de hadde samlet gjennom livet. Leiligheten på 70 kvadrat er adskillig mindre enn småbruket de flyttet fra.

— Vi har vært storleverandør til loppemarkeder i nærheten, etter at barna fikk sitt.

Løs latter

Praten går løst, og latteren er hjertelig når beboerne møtes. Noen av dem kjente hverandre fra før, mens andre ikke kjente noen. Alle flyttet inn samtidig, og da hadde de truffet hverandre et par ganger på forhånd.

— Man må være sosial for å velge en slik boform, sier Inger-Marie Brandstrup.

Barnebarnstreff

En aktivitetsgruppe driftes av beboerne, og det spilles bridge hver mandag, felles lunsj hver torsdag, og en dag i uken er det felles middag. Nyttårsaften er det allerede planlagt fest, og 30 har meldt sin interesse,- foreløpig.

I tillegg er det arrangert barnebarntreff i den store hagen. Da ble det servert pølser fra fellesgrillen. Innendørs er det en drøm for barnebarna å løpe gjennom stuene.

— Når det tar av går vi ned i spaet, sier Marit Gusdal. Hun var rektor på stedet da det var husmorskole, og bodde faktisk i samme leilighet i 1972. I etasjen over henne bor en tidligere elev.

— Er det da ingen ulempe med å bo så tett med andre?

— Det måtte være at det tar så lang tid når jeg skal hente noe i kjelleren, jeg møter alltid noen på veien og slår av en prat, sier Niels Brandstrup. Han anbefaler gjerne andre tilsvarende boform.

— Det er trygt å bo slik. Men man må ikke bli for gammel før man flytter inn i et slikt konsept. Flytt 10 år før du tror, og ikke vent til kroppen begynner å svikte, sier Inger-Marie Brandstrup.

Stor interesse

Doyén planlegger å bygge flere tilsvarende botilbud. I tillegg til at Eidsvoll skal bygges ut med 18 leiligheter, er har selskapet avtale om bygging på Rælingen

— Det er stor interesse for denne type boform, vi får telefoner fra folk over 50 år fra de fleste store byene, sier Torgeir Løge i Doyén.

— Hvorfor tror du det er så stor interesse blant de unge eldre for dette?

— Dagens 50 åring er mer kravstor enn de var for bare 10 år siden og dette ser vi også når det gjelder valg av bolig. De setter høye krav til boligen og ønsker i stor grad å påvirke utformingen av den. Vi tilbyr noe ekstra og mange muligheter utover kun en «ordinær» leilighet og dette ser vi treffer meget godt blant målgruppen. Vi tilbyr flere av de samme fordelene som en har i en enebolig, i en leilighet.

Da det ble holdt informasjonsmøte om planene på Rælingen møtte flere enn 60 opp, og nå står 100 på liste til de 40-60 leilighetene.

Selskapet er ute etter tomter både i Asker, Stavanger og Bærum.

— Vi er avhengig av at vi kan bygge tre eller fire etasjer i høyde.