Gutten ble født på Rikshospitalet klokken 10.45 lørdag formiddag.

"Alt befinner seg vel med mor og barn", heter det i en pressemelding fra Slottet.

Mette-Marit er nå blitt mamma for tredje gang, og etter hva Aftenposten.no erfarer, var det hennes rutine på dette området som gjorde at hun valgte å bli hjemme på Skaugum i Asker så lenge som mulig.

Kronprinsessen og kronprinsen ankom Rikshospitalet ved 08-tiden lørdag morgen.

Navnet klart på mandag

Kronprins Haakon vil holde en pressekonferanse senere lørdag. Da vil han orientere om hvordan fødselen forløp og barnets vitale mål. Kronprins Haakon er for øvrig regent i kong Haralds fravær. Kongen er for tiden i København på privat reise, og dermed kunne kronprinsen fått oppgaven med å holde ekstraordinært statsråd, og offentliggjøre prinsens navn, på mandag.

Haakon gjorde dette etter at prinsesse Ingrid Alexandra ble født i og med at Kongen var sykmeldt. Men lørdag ble det klart at kong Harald høyst trolig kommer hjem tidsnok til å holde statsråd selv.

Olav er aktuelt

Foreldrene har trolig hatt barnets navn klart lenge, og det er valgt i samråd med kong Harald. Aktuelle navn er Olav, Harald og Haakon, ifølge NTB. Også gamle kongenavn som Magnus og Sverre er aktuelle. Men foreldrene kan like gjerne velge et helt annet navn til en nyfødt sønn, eventuelt flere navn. I den norske kongefamilien er det bare kongeparet som kun har ett navn.

Den nyfødte gutten kan ikke ta fra kronprinsparets førstefødte, prinsesse Ingrid Alexandra (2), retten til tronen etter sin far.

Flagget til topps

Like etter klokken 12 lørdag gikk flagget til topps på Rikshospitalet. Søndag blir det offisiell flagging fra offentlige bygninger i Norge og de norske utenriksstasjonene, ifølge NTB. Samme dag vil det bli skutt salutt fra Forsvarets saluttpliktige festninger klokken 13.

SKRIV INN DIN HILSEN TIL HAAKON OG METTE-MARIT I KOMMENTARFELTET I BUNNEN AV DENNE SAKEN.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er blitt foreldre for annen gang.
BJØRN SIGURDSØN / SCANPIX
Flagget gikk til topps på Rikshospitalet i dag.
CARL MARTIN NORDBY