Våt juni."Midtsommer" leser vi på kalenderen, men lavtrykkene oppfører seg som det er november. Et massivt lavtrykkssystem over Nord-Europa gjør dagens sankthansaften til et usikkert foretagende. Skjønt, jo lenger nord du befinner deg, jo større sjanse har du for å unngå dråpene.

Mye regn i sør

Godtfolk fra Telemark til Vest-Agder kan finne frem regntøy og gummistøvler med en gang. For meldingen fra vakthavende meteorolog på Blindern i Oslo er ikke lystig:— Et større regnværsområde trekker inn over Aust- og Vest-Agder og Telemark allerede tidlig om ettermiddagen i dag. Det blir en god del regn, som også vil vedvare i morgen. Særlig vil Aust-Agder få mye regn. Regnet brer seg nordover og vil kanskje nå Østfold og Vestfold ved 18- 19-tiden. Deretter trenger det videre mot nord, opplyser meteorolog Børje Johansson ved Meteorologisk Institutt. - Ivrige bålbrennere på Østlandet bør holde et våkent oppsyn med horisonten i sør, og ikke vente for lenge med å tenne fyr - vel å merke bare på bål godkjent av brannvesenet. Regnet vil trolig nå det sentrale østlandsområdet ut på kvelden, mens de nordlige områder kanskje ikke får de første dråper før en gang etter midnatt.

Bedre i vest og nord

På Vestlandet vil enkelte dråper falle, i første rekke sør for Stavanger. Det øvrige Vestlandet loves en forholdsvis bra sankthansaften med mye pent vær, særlig i Sogn og Fjordane - selv om indre strøk kan få en og annen regnbyge. Det samme gjelder for Møre og Romsdal og Trøndelag: En god del opphold med sol, med mulighet for lokale byger.Folk i Nordland får dagens beste vær. Her kan solmadrassen stort sett bare rulles ut, skjønt noe vind er varslet.- Troms får en del sol blandet med regnbyger, med lokal tåke ved kysten, men med bra værutsikter for kvelden, opplyser Johansson. - I Finnmark blir det derimot utrygt jo lenger øst man kommer, med regn i den østlige del av fylket. I vest blir det en del skyer, men opphold. Lavtrykket over Nord-Europa er markert svakere nord for Trondheimsfjorden. Dermed blir Nordland dagens vinner av været.

<b>Forberedelser. </b>Anders Dunker er ansvarlig for det tradisjonsrike sankthansbålet på Lille Herbern utenfor Bygdøy i Oslo.
INGAR STORFJELL