Kongeparet og kronprins Haakon tok hver og en av de 550 gjestene i hånden før kongen holdt sin velkomsttale og ballet var i gang.

De fleste av kong Haakon og dronning Mauds etterkommere var til stede på ballet. Barnebarna Harald, Ragnhild og Astrid var der med ektefeller og barn.

Av tippoldebarna var det bare to som var voksne nok til å være med på ballet, nemlig prinsesse Ragnhilds eldste barnebarn, Olav Alexander og Christian Frederik Lorentzen. Deres foreldre Haakon og Martha Lorentzen og tre av prinsesse Astrids fem barn var også til stede med ledsagere.

Prinsesse Märtha Louise og ektemannen Ari Behn var selvsagt blant gjestene, mens kronprinsesse Mette-Marit er dagsventende og måtte holde seg hjemme på Skaugum.

Hektisk aktivitet

I timene før jubileumsballet søndag kveld var det hektisk aktivitet i saler og kjøkken på Slottet. 14 skoleelever fra Førde hjalp til med å lage mat til de 550 ballgjestene.

Saken fortsetter under annonsen.

— Et ærefullt oppdrag, sier Gustav Hovland.

— Spennende, det er jo ikke alle som får lov til noe sånt, legger hans medelev Helene Hessevik Book til.

De to 17-åringene går andre året på kokkelinjen på Øyrane videregående skole i Førde. Nå har 14 elever og to lærere tatt turen til Oslo for å hjelpe til med fingermat og andre småretter som skal serveres i flere saler etter dansen. De unge kokkene har holdt på i harde tak siden torsdag, og har hjulpet til med det meste.

— De er arbeidsomme og rett og slett kjempeflinke. De har trent for dette oppdraget i to måneder, og resultatet blir veldig bra, sier kjøkkensjef Anne Britt Løkken, som også har hatt assistanse av kokken Derek Cross fra Buckingham Palace for anledningen.

Nærmere 40 forskjellige småretter sto på bordene, inkludert danske, svenske og engelske oster med tilbehør.

Utenfor Slottet var det tent fakler, og et veterankorps spilte under gjestenes ankomst.

Sølv og blomster

Alle Slottets mange saler ble tatt i bruk under ballet, og for første gang siden begynnelsen av 1900-tallet ble det igjen danset under funklende prismekroner i Slottets store festsal. De gamle lysekronene ble solgt på auksjon i 1903, da det ble lagt inn elektrisk lys på Slottet, og først i høst kom lysekronene på plass igjen.

Prosjektleder for ballet, Lise Harlem, har gått på skattejakt i Slottets sølvkammer og funnet fram private og offisielle gaver som er gitt til kongefamiliens medlemmer på merkedager gjennom 100 år. Gjenstandene er stilt ut i alle representasjonsrommene i forbindelse med ballet.

Det første gjestene fikk se da de kom opp trappen til Vestibylen var den enorme vikingoppsatsen som var fødselsdagsgaven fra Kristianias damer til dronning Maud 26. november 1905.

Den 103 kilo tunge sølvoppsatsen, som først var ferdig til kroningen i 1906, er pyntet akkurat slik den var pyntet til slottsballet i 1907 - med lyserøde roser og nelliker.

Polonese

På kveldens program sto blant annet 15 minutters festpolonese gjennom to etasjer med etterfølgende wienervals.

Deretter var det mer moderne dansemusikk, og både store og lille festsal ble tatt i bruk til dansen.

Etter dansen var det stående buffé i flere saler på Slottet mens Aksel Kolstad spilte taffelmusikk på dronning Mauds vakre pianoforte.

Senere på kvelden sto oppvisning av Akershus slottsdansere på programmet, før gjestene igjen kunne svinge seg til mer moderne rytmer fra Forsvarets stabsmusikkorps"; storband.

Det er ikke bare i ballsalen at vanlige folk har fått tilgang i dag. Elever og lærere ved Øyrane skole i Førde har vært med på å lage maten til 550 gjester.
Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
Slottet var søndag ettermiddag klargjort til ball. Bildet viser to kandelabere og tre boller som var gaven til dronning Maud fra damer i Hamar og omegn. Gaven er plassert i Fuglevrelset.
Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
Lise Harlem viser frem vikingoppsatsen som var en gave til dronning Maud fra Kristianias fine fruer da hun hadde bursdag i november 1905.
Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX