Vinden herjer i fjellet og Haukelifjell, Venabygdfjellet og Hardangervidda er stengt på grunn av uværet, ifølge Statens Vegvesen.

På Haukeli er det strekningen mellom Vågslidtunnelen og Austmannslitunnelen som er stengt. Vegvesenet har tidligere varslet at fjellovergangen kunne bli stengt på kort varsel.

Også Venabygdfjellet i Hedmark er stengt på grunn av uvær.

Hardangervidda er stengt for kjøretøy med totalvekt under 7,5 tonn og kolonnekjøring for de over.

Over Vikafjellet i Sogn og Fjordane og Hordaland er det også kolonnekjøring.

Saken fortsetter under annonsen.

Det er mye vind i fjellet, kombinert med snøbyger flere steder. Dermed blir kjøreforholdene vanskelige, og Vegvesenet skriver at flere overganger kan bli stengt på kort varsel. Dette gjelder blant annet Dovrefjell i Oppland. Her er det -2 grader, liten storm og snøbyger som fører til snø— og isdekke og redusert sikt.

Også Filefjell er det snø- og isdekke, minusgrader og snøbygger. Heller ikke over Hovden-Haukeli er det enkle kjøreforhold, her der det liten kuling og sludd.

Hemsedalsfjellet har snø- og isdekke, stedvis redusert sikt og Vegvesenet skriver at kolonnekjøring kan innføres på kort varsel.

Bedre i ettermiddag

Ifølge vakthavende meterolog Vibeke Thyness skyldes den sterke vinden et lavtrykkssenter som ligger over Sør-Norge.

— Det blåser kraftig, sterk kuling opp mot liten storm i kastene enkelte steder på fjellet. Lavtrykket er på vei over oss, så i fire-fem-tiden vil vinden avta, sier Thyness.

Vinden har vært oppe i liten storm langs Rogalandkysten og kysten ved Aust-Agder.

Dette har ført til at bare en av ferjene over Boknafjorden går, og den går med redusert fart, melder NRK.

— Vinden har vært oppe i 16-17 meter i sekundet helt inne i Oslo, og det er skjelden kost her i byen, sier Thyness.

..men nye lavtrykk i kø

I byen løyer vinden i løpet av et par timer, mens det først i fire-fem-tiden vil bli bedre forhold på fjellet. Men det er ikke over.

— Lavtrykkene står i kø og venter på å komme inn. Allerede i kveld kommer det et nytt lavtrykk med mye vind. Og dagen etter kommer det ett til, sier Thyness som heldigvis trøster oss med at det som ligger over Sør-Norge nå, er det kraftigste.

Med lavtrykket kommer det osgå snø i høyden, og mer regn i lavereliggende strøk.