Les også:

Det kan gå mot nye streiker. Først kommer meglingsinnspurt i en viktig del av offshoresektoren, med deadline natt til lørdag. Deretter er det duket for kamp om lønningene til meieriarbeidere og flyteknikere. Og om knappe to uker kan riggiganter som Transocean og John Fredriksens Seadrill bli rammet hvis oljearbeiderne går til streik. Forrige gang — i 2004 - varte en tilsvarende konflikt for oljearbeiderne i fire måneder.Arbeidstagerne har høye forventninger etter glohete rekordår i norsk økonomi, mens arbeidsgiverne i økende grad vil bruke bremsene for å unngå økt inflasjon og brutale nødlandinger hvis det økonomiske klimaet kjølner.

Kan gi oljeprishopp.

Det innebærer at flere lønnsoppgjør kan ende i konflikt de nærmeste ukene. Natt til lørdag kan gigantplattformene "Snorre" og "Draugen" bli lammmet av streik. Det kan sende oljeprisen til nye høyder. Arbeidstagerorganisasjonen Lederne møter i morgen Oljeindustriens Landsforening til den avsluttende meglingen om sokkeloverenskomsten. Lederne har tatt ut 60 medlemmer på Snorre A-feltet og 26 medlemmer på Draugen A-feltet. Riksmeglingsmann Svein Longva forbereder seg på harde tak i nye lønnsoppgjør mens Unio-streiken fortsetter. Longva vil ikke kommentere det generelle klimaet akkurat nå, og heller ikke situasjonen i Unio-streiken. Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) har varslet plassfratredelse for over 700 medlemmer på 21 av Tines produksjonsanlegg over hele Norge når overenskomsten for meieriene kommer på bordet i slutten av uken. Også her kommer etter planen en avklaring natt til lørdag.

Flystopp truer.

Norsk Flytekniker Organisasjon har ikke vært i konflikt siden slutten på 1990-tallet. Meglingen mandag berører både SAS, Widerøe og Norwegian. En konflikt vil lamme flyflåten, men flyteknikerne har vært i færre konflikter enn blant andre flyvelederne. - Problemet denne gang er at vi ikke kom i reelle forhandlinger overhodet før meglingen, sier forbundsleder Roger Handeland.

Flyttbare rigger.

Arbeidstagerorganisasjonen SAFE skal om to uker (16. og 17. juni) ut i avsluttende megling med Norges Rederiforbund om personalet ved de flyttbare innretningene, som riggene til John Fredriksen, på norsk kontinentalsokkel.- Våre medlemmer har meget høye forventninger etter at arbeidsgiverne ga bonuser i 100 000 kronersklassen til individuelle ledere i fjor, mens våre medlemmer fikk rundt 3500 kroner i lønnstillegg, sier første nestleder Bjørn Tjessem i fagforbundet SAFE (Tidligere OFS).I første omgang har SAFE varslet plassfratredelser på rigger som tilhører riggiganten Transocean, John Fredriksens Seadrill, Stena og Odfjell.

Riksmeglingsmann Svein Longva må lede innspurten i flere mindre lønnsoppgjør, mens Unio-streiken fortsatt virker fastlåst.
SVEIN ERIK FURULUND