Tirsdag starter rettssaken i Øvre Romerike tingrett. Foreldrene er tiltalt for en rekke svært grove overgrep og vold gjennom mange år. For de to yngste guttene startet overgrepene ifølge tiltalen allerede da guttene var ett og to år gamle.

Foreldrene nekter begge straffskyld. Som i de fleste overgrepssaker skal det ikke finnes tekniske bevis, som film eller bilder. Ord står mot ord.

— Men her har tre barn forklart det samme uavhengig av hverandre, sier bistandsadvokat Gunhild Lærum.

Flyttet mye

Familien var såkalte flyttere. Ifølge VG står de oppført med ni ulike adresser på Romerike i løpet av åtte år. VG skriver at barnevernet i tre kommuner fikk varsler om omsorgssvikt, det første allerede i Gjerdrum i 2005.

Ekteparet mistet omsorgsretten til barna etter at barnevernet mente det forelå omfattende omsorgssvikt. Da barna ble plassert i fosterhjem, fortalte de om overgrepene, og saken ble politianmeldt i 2011.

Saken fortsetter under annonsen.

Den eldste av guttene er i dag 17 år, men kommer ikke til å gi sitt vitneprov i retten, opplyser Lærum. I stedet blir det spilt av dommeravhør av alle tre guttene. Et dommeravhør gjøres av politiet og tas opp på video.

Besøksforbud

— Min klient kjenner seg ikke igjen i beskyldningene, sier morens forsvarer, advokat Siri Langseth.

Den tiltalte kvinnen er biologisk mor til alle tre barna, mens mannen er biologisk far til de to yngste guttene. Heller ikke faren erkjenner straffskyld i saken.

Moren sitter allerede fengslet. Hun ble pågrepet i begynnelsen av denne måneden for å ha brutt besøksforbudet mot sin eldste sønn, melder Romerikes Blad. Forsvarer Siri Langseth vil ikke kommentere fengslingen overfor NTB. Hun viser til at saken er unntatt offentlighet.

Tiltalen mot foreldrene er på flere sider og omfatter både gjentatte voldtekter, incest og grov vold. Tiltalen gjelder overgrep fram til barna ble plassert i fosterhjem i 2011. For den eldste gutten skal overgrepene fra moren ha startet i 2002. Strafferammen er fengsel i inntil 21 år.

Øvre Romerike tingrett på Eidsvoll har satt av 11 dager til rettssaken.