Resten av de 334 om bord på M/S «Trollfjord» takket ja til en dag ekstra i et godværspreget Tromsø. Her ble de møtt med tilbud om gratis sightseeing i byen, ferjetur på yttersida av Kvaløya og billetter til eliteseriekampen mellom Tromsø IL og Viking søndag ettermiddag.

— De aller fleste vil reise videre natt til mandag med hurtigruten «Kong Harald» og får dermed ett døgn ekstra på rundturen, sier Trollfjord-kaptein Tormod Karlsen til NTB.

Tre skip i streik

Da ferjestreiken ble utvidet natt til søndag, ble tre av hurtigrutene omfattet. De øvrige ni hurtigrutene fortsetter trafikken som normalt.

«Trollfjord»-passasjerene var allerede ankommet Tromsø da streikeutvidelsen trådte i kraft ved midnatt. M/S «Nordkapp» avbrøt anløpene til Brønnøysund, Sandnessjøen, Nesna og Ørnes og gikk rett til streikehavn i Bodø. M/S «Lofoten» måtte avbryte vestlandscruiset med 70 passasjerer om bord. Ifølge Hurtigruten Group ASA er det nærmere 700 passasjerer som blir direkte rammet av streiken.

Ekstra feriedag

— Denne streiken gjør bare godt for oss. Vi får en ekstra feriedag, og kan oppleve Tromsø i dette nydelige været. Nå får vi også oppleve et annet hurtigruteskip - med en ny kokk. At hjemreisen blir utsatt en dag ekstra byr ikke på noen problemer for oss, sier rundreisepassasjerene Kristin og Wolfgang Micik fra Wien.

Saken fortsetter under annonsen.

De koser seg på soldekket sammen med landsmennene Hein Boandl og Susanne Hwasta etter en bedre frokost søndag morgen. Østerrikerne ser fram til ferjeturen på yttersida av Kvaløya og god tid i Nordens Paris.

— Men den norske fotballkampen er ikke noe for oss, sier Susanne Hhwasta.

Får buss

Britta Leena Juliusen har heller ikke noe imot et ekstra opphold i Tromsø på sin tur fra Honningsvåg til Finnsnes.

— Det er ikke så verst å bli over her noen timer. Været er godt, og det er mer å ta seg til i Tromsø enn på Finnsnes. Jeg kommer til å få busstransport det siste stykket, sier Britta Lena Juliusen til NTB.

Permisjonsvarsel

Kaptein Karlsen sier det bare var få negative reaksjoner på de tre allmøtene som ble holdt på «Trollfjord» for å informere om streiken.

— De fleste tok situasjonen på strak arm. Vi fikk noen få negative tilbakemeldinger, men opplevde ikke direkte illsinte passasjerer, sier Tormod Karlsen til NTB.

Han er selv tatt ut i streik, men er beordret av rederiet til å holde seg om bord. Karlsen og tre styrmenn om bord er organisert i Norsk Sjøoffisersforbund. De øvrige 63 besetningsmedlemmene om bord har fått et betinget permitteringsvarsel fra rederiet Hurtigruten Group ASA. Besetningen holdes foreløpig om bord, men er klar til å reise hjem på kort varsel.

Blandede følelser

Kapteinen har blandede følelser overfor streiken. Han har lojalitet både til rederiet og sin egen organisasjon.

— Først og fremst synes jeg dette er forferdelig overfor en uskyldig tredjepart. Men vi lever i et demokratisk land med streikerett. Det er to parter i denne konflikten, og vi har blitt hengende etter lønnsmessig. Timelønnen for en styrmann ligger på 109 kroner. Det er ikke mye penger i dag, sier Tormod Karlsen.

Håper på løsning

Han håper likevel at hurtigrutestreiken blir kortvarig. Hurtigrutene er på vei inn i den absolutte høysesongen der det nyfusjonerte selskapet er avhengig av å få gode inntekter. «Trollfjord» blir liggende i Tromsø til konflikten er over.

— Det er nå vi skal gjøre oss feite etter magre vintermåneder. Jeg håper landligget blir kortvarig. Det har ordnet seg bra for de passasjerene vi har på denne turen, men onsdag har 500 nye passasjerer booket seg på rundtur med M/S «Trollfjord». Skal vi rekke dem, må streiken være over innen mandag klokken 14.00, sier kaptein Karlsen.

Kaptein Tormod Karlsen på hurtihruteskipet "Trollfjord" beklager sterkt at passasjerene rammes av streik. Han håper på en snarlig løsning på konflikten som setter tre av 12 hurtigruter ut av drift.
Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX
- Det er helt greit med noen ekstra timer i Tromsø, sier "Trollfjord"-passasjer Britta Leena Juliusen som fikk avbrudd i sin reise fra Honningsvåg til Finnsnes.
Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX