Paris, hovedstaden i vin— og matlandet Frankrike. Mange forlater byen etter dårlige restaurantopplevelser. Så hvor er det gode kjøkken hvor man ikke betaler skjorta av seg? Hvor er småstedene der man kan gå inn og få kjøpt ett eneste glass vin og et baguette-stykke? Joda, de er her. Men man må bare finne dem. I løpet av fem intensive dager jaktet vi, løftet på glass, tygget på mat på alle kvalitetsnivåer, trasket gatelangs, kranglet med sure eiere, ble ville av begeistring, spiste kjøtt som var like stekt og seigt som varmeskjoldet på romfergen, fikk servert oksidert vin, fikk servert varm vin, fikk servert korket vin. Men innimellom var det suverent. Noe av det mest fremmedartede med Paris og den mer liberale skjenkelovgivningen er at mange vinbutikker har en smaksavdeling hvor du kan prøve noen av vinene før du kjøper dem. De beste har kombinert vinbar/vinbutikk og kjøkken. Du henter bare den vinen du vil drikke i hyllen, setter den på bordet og bestiller maten. Som regel, men ikke alltid, kommer det en kork-avgift i tillegg. Vi drakk noen fabelaktige viner på denne måten og anbefaler tre steder.Stemningen er også langt mindre høytidelig enn på fine restauranter. Det er lett å komme i snakk med folk ved nabobordene. Klientellet er blandet. Fra slitne gateprostituerte i Rue de Rivoli til dresskledde business-typer og høyhælte pariserinner med fargematchende undertøy på Boulevard de la Madelaine.Paris er en stor by. For å unngå drosjekjøring hit og dit er det best å velge seg ut et område og finne vinbarer der. Vi har delt opp vinbarene i to hovedkategorier. De trendy og de tradisjonelle. Det finnes selvsagt glidende overganger. De trendy stedene viste seg faktisk å være de kvalitetsmessig beste med best utviklet mat og et veloverveid vinkart. De tradisjonelle er de enkleste og mest parisiske, hvor ambisjonsnivået stort sett er noe lavere, men hvor lokal atmosfære er til stede i fullt monn.

DE TRENDY Hotel Trocadero Dokhan's.117 rue Lauriston. 7. arrondissement. - Jeg elsker deg! Tusen takk! Bubble your life away!Er du heldig, møter du Marie-Louise Corsius, en chic parisienne, som er selveste le Directeur General på Hotel Trocadero Dokhan's, Paris, og får hennes hilsen på både norsk og engelsk. Men hva i huleste gjør vi her på et hotell? Jo, fordi Trocadero Dokhan's har den aller stiligste vinbaren i byen og det største utvalget av boblende drikke. Over 400 forskjellige merker og årganger. Champagnebaren var hennes egen oppfinnelse. Tunge trepaneler og tykke gardiner i 1800-tallsstil er rammen rundt det hele. Det er muligens litt aparte å kalle en bar i Louis Seize-stil for trendy. Retro-trendy, får vi si.Start kvelden på Dokhan's. Baren har alt. Enkle og relativt rimelige flasker som begynner på rundt 500 kroner og som ender opp på gamle Krug Clos de Mesnils til noen store lapper. Men du kan få en champagne-smaking med tre forskjellige typer til bare 23 euro, 175 kroner.Før vi går, tar madame Corsius og smører seg bak ørene med litt årgangschampagne. - Den beste parfymen, sier hun. Er Madame glad i sjampis? Gjett én gang. En idé for bryllupsreisende?

Lavinia, 3-5 Boulevard de la Madeleine. 8. arrondissement.Har du bare tid til å gå på ett sted i Paris, gå her. Det er noe av det mest imponerende vi har sett. Dette er en kjempestor vinbutikk med seks tusen forskjellige viner og alkoholprodukter, som du kan kjøpe med deg bort til bordet i restauranten. Konseptet kommer fra Spania, og stedet har spanske eiere. Her finner du til og med gode italienske, portugisiske og spanske viner. Og det midt i Paris. Restauranten har også en vinbar hvor du får masse godt på glass. Priser fra ca. 40 kroner for et glass til flere hundre tusen kroner for de aller sjeldneste flaskene. Maten er moderne bistro-mat, svært vellaget og ikke dyr. Glassene er korrekte, serveringstemperaturen på vinen - en italiensk Poliziano Vino Nobile 2001 - var litt for høy. Men billig. Bare 64 kroner for denne kvalitetsvinen. Imponerende sted, men uten egentlig noen Paris-følelse, dersom detteller mest.

Le Café du Passage, 12 rue de Charonne. 2. arrondissement. - Her var det da veldig koselig, sier mitt reisefølge. Innerst i denne jazzvinbaren er det innredet et svært hyggelig lokale i en mellomting mellom boudoir- og Afrika-stil i klare og mørke, men allikevel varme farger. Her kan du sitte og lytte til de blå toner og nippe hvit eller rød vin. Utelukkende fransk. Du kan få 8-10 helt greie viner på glass. Men vinkartet er ellers stappet med flotte spesialiteter til en svært billig penge. Du får kjøpt Chablis 1.er Cru i 2002-årgangen for bare 220 norske kroner! På restaurant! Berømte La Fôret 2001 signert Vincent Dauvissat, Chablis, selges for bare 35 euro, 280 norske kroner. Maten er relativt enkel fra det knøttlille kjøkkenet, men her lar man vinene tale. En perle av et sted. Ta en prat med eieren, Gérard Pantanacce. Han henger rundt hele tiden og sørger for at du har noe godt i glasset.

Willi's Wine Bar, 19 rue de Petits-Champs. 1. arrondissement.Willi's er etter hvert blitt en parisisk institusjon, på grensen mellom det trendy og det tradisjonelle. En bardisk er det første som møter deg på vei inn i lokalet. Her finner du rundt 30 viner på glass, stort sett mellom 20 og 120 kroner. Og et eget godt vinkart for den lille, intime restauranten som ligger innenfor. Hele etablissementet er drevet av briten Mark Williamsson. Han er kvalitetsbevisst på både vin og mat. Men det koster å holde en så god kjeller, så prisene er vel i øvre middelklasse. Men dette er en koselig vinbar.

Juvenilés, 47 rue Richelieu. 1. arrondissement.40 meter nedi gaten fra Willi's Wine Bar ligger Juvenilés, drevet av en annen brite - skotten Tim Johnston. - Fra Norge, sier du. Var det deg jeg kastet ut for noen år siden fra Willi's da jeg jobbet der? Du kom inn sammen med fire andre nordmenn og ba om mineralvann. Coca-Cola tror jeg det var. Fysj og føy...- Nei, nei, jeg har aldri vært her før. Og aldri gått på vinbar for å bestille Coca-Cola, nei.- Da så, sier Tim, og nervene ser ut til å roe seg. Juvenilés er en vinbar i butikk hvor flaskene står innen rekkevidde. Du kan sette en på bordet, og så åpner Tim den for deg. Han blir i godt humør hvis du hater EU og byråkratene i Brussel og liker en god, men usnobbete flaske vin. Han har mest fransk, men også noen godbiter fra Italia og Spania. I det lille krypinnet av et kjøkken diskes det opp med enkle, rimelige, men gode retter.

DE TRADISJONELLE Legrand Filles og Fils, 1 rue de Banque (Gallerie Vivienne). 2. arrondissement.Et sted som bygger bro mellom århundrene. Det er det fantastiske utgangspunktet for Legrand i Galerie Vivienne. På begge sider av innendørspassasjen finner du steder som har med mat og vin å gjøre. Og hvilke viner! Legrand er både vinbar, enkel lunsjrestaurant og full vinbutikk med noen av de beste kjøpene vi har sett i Paris. Jeg gikk rett bort i hyllene, trakk ut en fullmoden 1999 Domaine Pegau fra Chateauneuf du Pape og betalte bare 27 Euro pluss korkavgift. Tilsammen 280 kroner! Man kan gråte gledestårer av mindre.Maten er enkel og består bare av kaldretter. Pateer og oster av forskjellige slag servert med salat og brød.Dessverre ble lunsjen der noe forstyrret av en krangel med det uerfarne serveringspersonalet om kvaliteten på et glass Sancerre fra vinbaren, et glass som var klart og tydelig oksidert. En 2004-årgang skal ikke være dypgul i glasset og lukte av Madeira. Personalet sendte så glasset mitt rundt til stamgjestene som luktet og sa at det var helt normalt at en Sancerre skal være dyp gul og lukte Madeira. Akk og ve....Men stedet anbefales på det hjerteligste, først og fremst for vinene, prisene og den uslåelige atmosfæren.

L'Ecluse Grands-Augustins 15 Quai de Grands-Augustins, L'Ecluse Madeleine, 15 Place de la Madeleine, L'Ecluse Bastille, 13 rue de la Roquette, L'Ecluse Franois 1.er, rue Franois 1.er, L'Ecluse Carnoe, 1. rue d'Armaillé, L'Ecluse, 34 Place du Marché Saint Honoré. Joda, dette er en kjede med vinbarer og restauranter spredt rundt hele Paris. Du vil finne en L'Ecluse et sted i nærheten av der du bor. Noe av det mest tiltalende er at L'Ecluse har åpent hver dag, og de har åpent hele dagen. Mange av de andre vinbarene har stengt i helgene, de stenger etter lunsj, eller de praktiserer varierende åpningstider alt etter besøk og vertskapets humør. Det kan til og med være stengt dager det ikke skal være stengt. L'Ecluse er alltid i business og serverer mat og vin til kl. 23.Vi testet L'Ecluse på Place de la Madeleine og stedet deres på Quai de Grands-Augustins, sistnevnte var lokalet til en gammel revybar som sluttet på 50-tallet en gang. Dette er helt tradisjonelle steder med messing, mørke treslag og absolutt innrøkte lokaler. Og stoler og bord utendørs.L'Ecluse-konseptet er, foruten å holde åpent hele tiden, å servere Bordeaux-vin i alle fasonger til en rimelig penge. Og mat som går til. Det betyr enkel, men velsmakende og rimelig brasserie-mat på gammeldags fransk manér uten fiksfakserier. I tillegg er det en letthet over etablissementene. Hvor ofte ser man vitsetegninger og livsmottoer på franske restaurantregninger? Ikke ofte.25-30 viner på glass. Fra rundt 40 kroner til 150.

Bistrot du Sommelier, 97 Boulevard Haussmann, 8. arrondissement.Hvis du bare vil ha det beste, og da mener vi det aller beste, så er denne litt dressknitrende vinbaren og restauranten på fasjonable Blvd. Haussmann stedet å dra. Bordeaux-kartet deres er hårreisende bra. De har nærmest alt, i utallige årganger. Fra vinbaren med 30-40 forskjellige enkeltglass får du kjøpt viner fra 40 kroner til 750, den dyreste er en Côte-Rotie fra Jamet. I vinkjelleren råder den absolutte konservatisme og det ypperste innenfor den franske vinkelnerstanden. Her regjerer nemlig verdensmesteren i vinkelneri, Philippe Faure-Brac. Servicen er litt stiv, maten holder ikke helt følge med vinnivået - det skal mye til. Og vår hvitvin, en straight Mâcon 2002 fra Comtes Lafon til 220 kroner blir servert litt for varm. Men er du på tur og gir litt blaffen i utgiftsnivået, så er det knapt den ting du ikke finner her.

Strålende viner, gode priser og uslåelig atmosfære på <haf>Legrand . Bortsett fra at en </haf>Sancerre 2004 ikke skal være dypgul i glasset og lukte av Madeira.
geir salvesen
Seks tusen viner og alkoholprodukter hos Lavinia. Ikke veldig Paris, men hvis du bare rekker ett sted, stikk innom Lavinia
geir salvesen