Under den andre turen lørdag ble polakken tatt av en plutselig og kraftig fallvind. Da hadde han vært i luften i rundt ti minutter. Men nå gikk ret rett i en bjørketre og i fjellveggen i Eineåsen ved Rykkin.Luftambulanse ble tilkallet og helikoptere ved Rygge flystasjon ble satt i beredskap. Men ved hjelp av luftambulansen og kontakt med politiet via mobiltelefon og en tolk, kom Marek Kapczynski seg bort fra stedet han landet — 50-60 meter over bakken. Han kom seg fra fallet med skrubbsår i leggen og et lite kutt i pannen. - Vi har lokalisert mannen og han er tilsynelatende i fin form, sa operasjonsleder ved Asker og Bærum politidistrikt, Jo Geir Grande, til Aftenposten.no klokken 18.20 lørdag kveld.

Var nervøs

Det første mannen spurte om da han møtte politiet, var dette: - Hvor mye koster en slik redningsaksjon meg? Svaret han fikk fra innsatsleder Thor Arne Bakke var oppløftende.- Det er gratis å bli reddet i Norge, sa han.Først da kunne Marek Kapczynski slippe følelsene løs.- Jeg vet ikke om jeg hadde hatt råd til å betale for både helikopter, brannbil og politi, sa polakken til Aftenposten.no etterpå.

Fem års erfaring

— Jeg har drevet med paragliding i fem år, og ventet i 30 minutter på god vind. Fallvinden kom plutselig, sa han.Det var folk som var sammen med ham som meldte fra om ulykken. Politiet fikk melding om ulykken klokken 17.51.

Marek Kapczynski fotograferer redningshelikopteret som bisto i redningen av ham selv.
JON-ARE BERG-JACOBSEN