Les mer:

Noen gravide er så redde for mulige skader på forsteret at de heller går syke enn å ta medisiner. Andre tyr til naturmidler som tranebær og kjerringrokk. Det kommer frem i en ny studie utarbeidet av Folkehelseinstituttet, Universitetet i Oslo og Toronto Hospital i Canada.

1793 kvinner har deltatt i undersøkelsen som for første gang i Norge kartlegger gravide og småbarnsmødres holdninger til bruk av legemidler i svangerskapet.

— Mange er veldig engstelige. Det er et inntrykk vi har fra før, men nå har vi dokumentert at gravide tror legemidler og matvarer er farligere enn de er i virkeligheten, sier førsteamanuensis ved Farmasøytisk institutt, Universitetet i Oslo, Hedvig Nordeng.

Hun er også forsker ved Divisjon for psykisk helse på Folkehelseinstiuttet og har gjennomført studien i samarbeid med forskere ved MotherRisk, Hospital for Sick Children i Toronto.

Saken fortsetter under annonsen.

— Det er riktig at gravide skal være forsiktige og tenke gjennom hva de bruker av medisiner og spiser, men det må ikke bikke over slik at de blir engstelige for alt, sier Nordeng.

— Går man for eksempel med ubehandlet urinveisinfeksjon, øker faren for nyrebekkenbetennelse og for tidlig fødsel, advarer hun.

Som normalt

På Grünerløkka i Oslo vrimler det av struttende mager og barnevogner denne solfylte septemberformiddagen. Diana Matberg (29) og Ida Lindvig (29) har begge tre uker igjen til termin. De har fått kontakt med hverandre gjennom nettstedet «Barn i magen» og har møtt hverandre jevnlig gjennom svangerskapet – for å dele erfaringer og bekymringer.

Grete Fremnesvik (i svart) som er vel halvvis i svangerskapet, er en av dem som benytter seg av treningstilbudet for gravide på Elixia på Lambertseter i Oslo.
Karlsen Anette

— Det er nesten for mye informasjon til gravide på nett. Jeg har prøvd å leve ganske som normalt. De gangene jeg har hatt behov for å ta medisiner, har jeg vært inne på «Lommelegen» for å sjekke. Det er noen salver jeg har lurt litt på, sier Matberg.- Jeg har vært på Mattilsynets sider for å sjekke hva jeg kan spise. Jeg synes det er litt forvirrende om man kan spise fetaost eller ikke, sier Lindvig.

Shopper info

Jungelen av informasjon på Internett gjør det ikke lettere for de gravide, tror forsker Hedvig Nordeng. Hun sikter til blogger og diskusjonsforum for gravide.

— Mange går ut og shopper informasjon. Vi vet det er mye bra på Internett, men det er mye dårlig der ute også.

Flere europeiske land, deriblant Frankrike, Spania og Storbritannia, har en egen telefonlinje for gravide.

— Kvinnene har et sted de kan ringe og få råd fra spesialister. Vi har ingen slik informasjonstjeneste i Norge, sier Nordeng.

Dårlig samvittighet

I en lys og luftig treningssal på Elixia Lambertseter i Oslo ligger gravide på rekke og rad og strekker magen mot taket. En av dem er Grete Fremnesvik, som er vel halvveis i svangerskapet.

— Jeg er bevisst på hva jeg gjør og spiser, men jeg bekymrer meg ikke. Informasjon fra nettet siler jeg, sier Fremnesvik.

Nordeng ved Folkehelseinstituttet mener det er et økende problem at gravide blir engstelige fordi de har spist eller drukket noe de ikke burde.

— Det er bra gravide vet at man ikke skal røyke og drikke i svangerskapet, men hva sier vi til dem som har drukket før de visste at de ble gravide? Det er ingen grunn til å ta abort, sier Nordeng.

Til «Barn i magen»-treffet på Grünerløkka kommer også Janet Edin (39) og Vilde Aas Jakobsen (29), som nylig fikk datteren Olea.

— Jeg hadde dårlig samvittighet fordi jeg var gravid i julebordsesongen, sier den nybakte moren.

Svenske Janet Edin opplever norske kvinner som litt hysteriske.

— Om man tar et halvt glass vin, blir ikke det sett på som så farlig i Sverige. Her er det helt krise, mener hun.

Mange er bekymret

Jordmor Solveig Mathisen ved St. Hanshaugen helsestasjon i Oslo møter daglig gravide som er bekymret for hva de kan spise eller drikke. Mange er usikre når det gjelder bruk av legemidler.

— Jeg har akkurat diskutert bruk av legemidler med en pasient. Når vi gir råd om dette er vi veldig restriktive. Det er en generell skepsis mot å bruke legemidler og det er bra, sier Mathisen.

Hun har flere pasienter som er bekymret fordi de drakk alkohol tidlig i svangerskapet.

— De ønsker vi skal si det er helt greit. Det kan vi ikke, men vi sier at det er overveiende sannsynlig at det går helt fint, sier Mathisen og legger til:

— De gravide er blitt mer voksne og bevisste. De har veldig ansvarsfølelse i forhold til skader på fosteret.