Representanter fra støttegruppen var på plass på Gardermoen lørdag, der de afghanske asylsøkerne med endelig avslag trolig sendes ut tidlig på dagen. De bruker nå flere virkemidler for å stanse utsendingen.

Ifølge Elisabeth Steindal i støttegruppen satt en gruppe av afghanerne lørdag formiddag allerede på et fly som snart skulle ta av fra Gardermoen

Politiets utlendingsenhet vil ikke bekrefte om de er i gang med å uttransportere asylsøkerne.

– Vi kan ikke si noe om dette foreløpig, sier informasjonssjef Roar Hanssen i Politiets utlendingsenhet (PU) til NTB.

Løpesedler

– Vi deler ut løpesedler med informasjon, særlig til passasjerer som reiser med samme flyselskap som afghanerne, og håper det kan stoppe utsendelsen, sier leder for støttegruppen Elisabeth Steindal til NTB.

– Passasjerene kan nemlig klage, slik at piloten, som har siste ordet, nekter å ta dem med i flyet, hevder hun.

Ifølge Steindal kan ikke politiet tvinge piloten til å ta dem med dersom piloten nekter. Dette skal være del av internasjonale flysikkerhetsregler.

Hjerter

Aksjonsgruppen har også brukt morgenen til å tegne hjerter på afghanernes bagasje, og håper de ulike informasjonskampanjene kombinert med advokatenes innsats kan få utsatt deportasjonen.

Steindal sier også at hun har fått vite at gruppen afghanere skal være delt i tre. De første ble sendt til Gardermoen ved midnatt, og kan allerede være sendt ut av landet. En ny gruppe skal sendes fra Trandum asylmottak rundt klokken 11.

Også sist lørdag møtte Zahir Athari og andre aksjonister fra støttegruppen for afghanerne i Norge opp for å vise sin støtte til de utviste som skulle sendes ut. Den gangen slapp de. I dag skal de ut.
LISE ÅSERUD / SCANPIX