— Tero er bra om dagen. Han er den jevneste av oss.Andreas Thorkildsen har møtt finnen ved et par anledninger og tapt for Tero Pitkämäki ved et par anledninger denne sommeren. Da han selv fikk opp 86.82 og norsk rekord i Kuortane, og trodde seieren var hans, slo finnen til med 91.53 som fremdeles er årsbeste i verden.I Athen i fjor høst havnet Pitkämäki på åttende plass.

"Alle" kommer.

— Nå er Vadims Vasilevski også klar, kommer det lykkelig fra stevnedirektør Svein Arne Hansen. De som måtte ha glemt hvem denne latvieren er, skal huske at han var mannen som tok sølvet bak vår mann på jubeldagen i Athen i fjor. Nå har Bislett-Hansen hele pallen fra OL-konkurransen i spyd på startlisten sin. Pluss ytterligere fem mann som var inne blant de 12 beste.- Så dere i verdenselite får god plass i folkevognbussen?- Av alle som kaster i VM og som kommer til finalen har åtte-ti mann en relativ stor sjanse til å vinne. Vi er inne i et generasjonsskifte for tiden, sier Andreas til det faktum om at ikke mindre enn åtte av de 20 beste spydkasterne i verden i år er født etter 1. januar 1981 med Pitkämäki som den yngste, åtte måneder yngre enn vår mann.- Neste fredag møter du ingen du ikke har slått før.- Det blir en tøff kveld på Bislett, og allerede mandag møter jeg Tero og flere av de andre i et stevne på VM-arenaen i Helsingfors. Moro med slike dueller, smiler norsk friidretts spydspiss.

Kjøres hardt.

I går satte trener Åsmund Martinsen av to økter til olympiamesteren.- Vi kjører etter skjema, mye er likt fra i fjor.- Ingen overraskelser?- Nei, jeg kan ikke introdusere noe nytt, da ville han bare bli stiv og støl i kroppen. Vi legger mest vekt på hurtighet, sprint og spenst, forklarer treneren.Siden Golden League-stevnet i Roma for snart to uker siden, har Andreas kjørt doble økter og relativt tung trening.- Men jeg har vært innom Bislett og testet forholdene. Jeg tipper det kommer til å gå lengre på Bislett enn i Roma, sier Andreas, som fikk opp 83.76 og ble nummer fire i Den evige stad der Pitkämäki vant med 84.87.Et godt tegn ble registrert av idrettssjef Ketil Tømmernes ved frokostbordet dagen etter. Der satt Andreas og var sur for både resultat og plassering ett år etter at han hadde jublet vilt og hemningsløst for slike prestasjoner.

Hjemmebane.

Andreas regner faktisk Bislett som sin egen hjemmebane.- Jeg har vel vært innom og kastet på Bislett hvert år siden jeg var 12.- Banen er bygget for lange spydkast?- Det har vært kastet over 90 meter før. Det er en bane som er totalt forskjellig fra de store anleggene i Paris og Roma. Nå er det mulig å kjøre spyd fra begge svinger, men jeg regner med at vi hører hjemme i "spydsvingen" og at høydehopperne får den andre svingen.

Tøff trening i to økter for Andreas Thorkildsen om dagen. Mandag kaster han i Helsingfors, neste fredag er det sommerens første, store høydepunkt, Bislett Games.
Carl Martin Nordby