Stråhattene, hvitløksfletteneog froskelårene kom til Oslos restaurantbord med chef Ben Joseph i 1963. Da åpnet han som en av de aller første sitt rotisserie "La Petite Cuisine" i Solligata. Det var en lite luksuriøs bistro med rutete duker og stearinlys i vinflasker.-De første italiensk, fransk og spanske konseptene brøt med den norske tradisjonen med hvit duk på bordene og kelnere med servietter over armen, sier fagsjef Bjørn Ketilsson i Reiselivsbedriftenes landsforening.Flere nasjoner stilte seg ved grytene. Allerede i 1969 åpnet Oslos første kinarestaurant: Peking House. Det var vårruller og sweet and sour for alle pengene. I 1972 kom Peppes på Frogner. Italienerne inviterte til bords hos Bella Napoli tre år etter, mens spanjolene åpnet sitt La Guitarra i 1978. Først ti år senere kommer inderne etter med Peacock på Tøyen. Deretter braker det løs. På 1980-tallet ble det enklere å åpne serveringssteder i Oslo.-Det eksploderte i steder, forteller Ketilsson.I dag er det restauranter fra ca. 65 forskjellige land i Oslo. Totalt er det 13000 serveringssteder i byen.-Utenlandske eiere har tilført den norske serveringsnæringen et mangfold som også gjestene vet å sette pris på. Vi har fått et tilbud her hjemme som også henger sammen med at nordmenn reiser mer ut. Når folk kommer tilbake fra ferie, vil man spise den samme utenlandske maten på restaurant, sier Ketilsson.