Norge har tilsynelatende like mange organisasjoner som innbyggere, og medlemmene får råd om hva de skal velge. Har man én interesse i livet, er det ikke så vanskelig. Men hva med dem som både er opptatt av klimaendringer, trygg jobb og mulighet for egen bolig?

Noen organisasjoner gjør det tilsynelatende enkelt å velge. De kaster terning, og medlemmene forstår at de bør stemme på partiet som får seks. Verdens villmarksfond kaster pandaer i stedet (Rødt, Venstre og De grønne får tre, de andre partiene får to pandaer i klimaspørsmålet).

En del organisasjoner nøyer seg med å klippe de mest aktuelle avsnittene fra partiprogrammene. Det kan enten skyldes at de ikke klarer å konkludere, eller at de har tillit til medlemmenes evne til å tenke selv.

Ulv, burhøns og datamus

For eksempel kan en sauebonde trekke sine egne konklusjoner når hun får e-post fra Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk, og leser om SV, som mener at «de fire store rovdyrene — jerv, ulv, gaupe og bjørn - er verdifulle og viktig deler av norsk natur». Dette kan sammenlignes med Senterpartiet som vil ha «effektivt uttak av rovdyr som representerer et skadepotensial og erstatning for tap påført av rovdyr.»

Dersom hun ikke bare er opptatt av at dyr som går fritt skal ha det bra, men også dyr i bur, blir det vanskeligere. Dyrevernalliansen slakter Senterpartiet, og gir full pott til De Grønne og Venstre.

Saken fortsetter under annonsen.

Men hva om sauebonden samtidig liker ny teknologi, og egentlig kan tenke seg en jobb i IT-bransjen? Bransjeforeningene Abelia og IKT Norge rangerer SV forholdsvis høyt. Sp får stryk av IKT Norge, mens Abelia ikke fikk svar fra SP, og derfor ikke vurderer dem.

Kristne og hedninger

Ikke veldig overraskende kommer KrF svært dårlig ut når Humanetisk Forbund rangerer partiene. Rødt har røtter i en bevegelse som heiet frem Maos og Stalins forfølgelse av troende, de får 10 poeng og maksimal score fra humanetikerne.

Er den datainteresserte sauebonden også opptatt av at barna hennes skal lære nynorsk, må hun tenke selv. Mållaget nøyer seg med å klippe fra partienes programmer. Av en eller annen grunn bruker de bokmålsutgaven av Høyres program. Man kunne tro at medlemmene ville satt pris på nynorskversjonen.

Tross kjeften fra humanetikerne, kan Kristelig Folkeparti glede seg. Partiet får ros (men ikke tallpoeng) fra Norsk Elbilforening. Bilpartiet Frp kommer dårlig ut av denne rangeringen.

Sauebonden som er mot rovdyr, og for ny teknologi og nynorsk, kan etter hvert oppleve at livet blir i vanskeligste laget. Utvikler det seg til en depresjon, må hun vurdere å stryke Sp fra listen over partier det kan lønne seg å stemme på. Psykologforeningen gir bøndenes parti ett poeng.

Venstre har levd med et splittet sinn i 130 år, og får beste karakter fra psykologene.

Sex og singelsiv

Frp kommer ut som det klart beste partiet for single. Det hjalp da partiet byttet ut Carl I. og Eli Hagen med single Siv jensen. Foreningen SingelSammen er ikke imponert over partiene. Den viktigste grunnen til at Frp vinner, er at de vil øke boligbyggingen og minke de tekniske kravene til boliger. Problemet for den som legger vekt på boligbygging, er at Boligprodusentenes Forening gir langt høyere karakter til AP, enn til Frp.

SingelSammen liker også at Frp vil fjerne NRK-lisensen. Så om sauebonden vår i tillegg er alene i verden, blir valget enda vanskeligere enn tidligere.

Er hun interessert i å bryte ut av singellivet, men ikke kan bestemme seg for om det skal være med en dame eller mann, kan hun sjekke hjemmesidene til Landsforeningen for lesbiske, homofile, bilfile og transpersoner. Der får hun ikke klart svar, men en oversikt over partienes politikk.

Næring og tæring

Organisasjonene som tar seg av næringsdrivende ender stort sett opp med høyest poengsum til partiene på høyresiden. Særlig Høyre og Venstre kommer godt ut.

LO beskyldes for tendensiøse spørsmål, men rister kritikken av seg og anbefaler medlemmene å støtte dagens regjeringspartier.

Bondelaget gir ikke tall-poeng, men plusser og minuser. Legger man sammen plussene, og trekker fra minusene, står Frp igjen med minus fire. Sauebonden vi har brukt som eksempel må igjen tenke selv, for SV, SP, Rødt, De grønne og KrF får maksimal utteling og fire plusspoeng.

Frp kommer stort sett dårlig ut av det når organisasjoner som driver med utviklingshjelp vurder partiene, med ett unntak: Atlasalliansen er en samleorganisasjon som presser på for at funksjonshemmede skal få en større plass i norsk utviklingshjelp. FrP vil med andre ord stryke store deler av bistandsbudsjettet, men styrke innsatsen for funksjonshemmede i fattige land. De kan ikke stemme ved norske stortingsvalg.

For velgere med mer enn én interesse er det ikke mye hjelp å få fra rangeringene. De kan ha større nytte av å gå inn på www.ap.no og ta Aftenpostens valgomat.

Her er noen andre organisasjoner som gir råd, for å bidra til å forsterke forvirringen:

Næringslivets Hovedorganisasjon

Virke (servicenæringen)

Kirkens nødhjelp

Frilansinfo

Kollektivkampanjen (diverse fagforeninger)

70 norske miljø/hjelpeorganisasjoner

Rorg (samarbeide om utvikling og miljø)

Sabima (biologisk mangfold)

Bondelaget

Godt valg.