Les også:

En bølge av voldtektssaker har rammet Oslo siden nyttår. Kvinner har anmeldt minst 14 slike voldtektsangrep på knapt to måneder mot normalt fem-seks slike overgrep i løpet av et år. Også i fjor sommer var det tett med overfallsvoldtekter, seks-syv i løpet av seks uker.Natt til i går toppet det seg ekstra med tre voldtektsangrep på en halv time i Sofienberg fra klokken 02.15. Politiet etterlyser svært aggressiv mann i 20-årene av afrikansk opprinnelse. En av de tre kvinnene ble rispet med kniv. En mann som kom offer nr. 2 til unnsetning ble stukket med kniv i halsen. Men politiets innsats var begrenset i går.

Ekkelt.

På utestedet Bør & Børson vis-à-vis Trondheimsveien 8 der det mest alvorlige voldtektsforsøket skjedde, så Ana Stamenic (24) det store oppbudet av politibiler og ambulanser.— Det er ekkelt og uforståelig at slikt kan skje. Voldtektsofrene kan ha vært våre egne kunder. Dette må politiet ta alvorlig, sier Stamenic (24), datteren til innehaveren av utestedet Bør & Børson rett vis-à-vis ett av åstedene i nederst i Trondheimsveien. Hun var på jobb natt til i går og så det store oppbudet av politibiler og ambulanser. Det var det store samtaleemnet frem til stengetid.Selv er hun godt sikret. Dørvaktene følger henne til bilen og hun blir mottatt av mannen hjemme. Sikringstiltakene tok dørvaktene selv initiativ til.Faren, Miroslav Djukic, reagerer på at jakten på voldtektsmannen var svært begrenset i går.

Beklager treghet.

Politijakten i går var begrenset. Ekspertene på sedelighetsavsnittet på Politihuset rykket ikke ut. Vaktleder Rune Henden på Oslopolitiets kriminalvakt sier det ideelle er å få hardt trykk på etterforskningen så tidlig som mulig når overgrepene er ferske for vitnene.Det skjedde ikke i går. Åstedsgranskerne rykket ut i går tidlig og sikret fingeravtrykk og andre tekniske spor. Politifolk som kom raskt til stedet, noterte også navn på vitner. Men ingen av dem ble avhørt i går. Det skjer først etter at sedelighetsavsnittets eksperter på Politihuset kommer på jobb i dag.- Da får de vår dokumentasjon. Dette er ikke ideelt, men det viste seg vanskelig å få tak i folk i helgen. Det er ikke nødvendig å være professor for å forstå at det er viktig å komme raskt i gang, sier Henden.Tipserne sto ikke i kø i går, kun to tips fikk politiet etter å ha etterlyst vitner til voldtektsangrepene natt til i går.

Sjokkert.

Aftenposten snakket i går med en rekke skremte kvinner bosatt i området der voldtektsdesperadoen slo til i går. Og de reagerer på at politiet ikke satset mer på en oppklaring i går.- Voldtektsbølgen går på livskvaliteten løs. Politiet må bli mer synlig, sier en anonym kvinne som bor i Trondheimsveien 8 der en av voldtektsforsøkene skjedde i går.Ekstra skremt er hun fordi hun selv kom hjem knapt en halv time før voldtektsmannen slo til. Hun kunne selv blitt hans offer. Hun kom til en tom leilighet. Hennes kjæreste kom rett etter voldtektsforsøket.Kvinnen som ble forsøkt voldtatt i samme oppgang, møtte afrikaneren da hun låste seg inn nede på gaten. Med kniv truet han henne opp i leiligheten som er et bokollektiv. Til alt hell var en av de mannlige beboerne hjemme. Han kom henne til unnsetning, men ble stukket med kniv i halsen. Skaden er ikke livstruende.

Tid er viktig i voldtektssaker, sier direktøren ved Oslo legevakt

Direktør Endre Sandvik ved Oslo legevakt sier det er viktig å komme raskt i gang med etterforskningen i voldtektssaker.- Voldtektsofre bør oppsøke legevakt så tidlig som mulig, og helst innen seks timer etter at voldtekten har skjedd. Da gjelder det å sikre alle slags bevis, som å ta bilder av eventuelle skader, finne materiale fra overgriper og å finne ut hva som har skjedd. Alt dette er viktige spor for den videre etterforskningen, sier legevaktdirektørenHittil i år har Oslo Legevakt tatt imot 43 voldtektsofre.- Dette tallet er ikke unormalt høyt. Det vi imidlertid ser er at antall overfallsvoldtekter har økt. Det betyr at en av tre voldtektssaker som er kommet inn til oss så langt i år, er utført av ukjent gjerningsmann. Vanligvis ligger tallet for overfallsvoldtekter under tyve prosent av de totale voldtektssakene vi får inn, sier Sandvik. Han sier legevakten samarbeider med politiet i disse sakene.- Vi anbefaler alle voldtektsofre å anmelde saken til politiet.