Beskrivelsen i Aftenposten i går av Oslo som Kardemommeby i sommer, synes byrådslederen er å ta vel hardt i. Han viser til at antallet vektere er doblet i Oslo på ti år, og at han ved selvsyn på en meters avstand så flirende narkolangere selge stoff rett før sommerferien nederst i Karl Johans gate. Det synes han er uhørt.Politimester Anstein Gjengedal sa i Aftenposten i går at de knapt har hatt en roligere sommer i Oslo med kraftig reduksjon i volden i juli. Samtidig har ordenspolitiet med ekstramidler fra Justisdepartementet aksjonert mot gatenarkomane i bybildet.


Les også:

Presset til innsats.

— Jeg er glad politiet aksjonerer mot narkotikamiljøet, men dette må ikke bare bli kosmetikk. Det åpenlyse narkotikasalget i Karl Johans gate har en betydelig smitteeffekt og må opphøre, dette både fordi det er alvorlige lovbrudd, av hensyn til kjøperne, narkomane langere og forretningsstanden der, sier Lae.På forsommeren rykket han ut med krass kritikk mot narkotikasalget på landets paradegate.- Faktum er, sier Lae, at press gjorde det nødvendig for justisminister Knut Storberget å gripe inn.- Tilliten til justismyndighetene forsvinner hvis politiinnsatsen innstilles etter turistsesongen som i fjor, konkluderer han.

Langere på ferie.

Og narkotikahandelen er fortsatt der, men mer i det skjulte. På det verste måtte forbipasserende gå i spissrotgang forbi 50-100 narkomane og langere helt nederst i Karl Johans gate. Nå er markedet spredt over et større område.Men Aftenposten har ved selvsyn konstatert at langerne dukker frem fra sidegatene straks politifolk og vektere, forflytter seg. Temmelig åpent forteller stoffselgere hvordan den omfattende, forbudte omsetningen foregår. Flere av leverandørene er unge menn i kjappe biler som sirkulerer rundt Norges største stoffmarked. Langerne stikker ut i en sidegate og får påfyll, kurerer sendes inn til langerne eller stoffet legges på avtalte gjemmesteder.- Klart dette er et stor butikk, sier Gunn (43) som nå går på metadon. Flere ganger under samtalen får hun spørsmål fra pent kledde ungdommer om hun har piller og dop til salgs.Det er dårlig tilgang på stoff fordi flere leverandører er på ferie. Dette kan også ha bidratt til et roligere gatebilde i sommer.

Flere voldsskader.

Seksjonsoverlege Knut Melhus ved Oslo skadelegevakt kan ikke bekrefte politiets opplysninger om en reduksjon av antall voldsanmeldelser på drøyt 20 prosent i juli, men kan heller ikke si det er feil. Han forteller at noen voldsofre som oppsøker legevakten, ikke går til politiet og omvendt.- I juli fikk vi inn 283 pasienter med voldsskader, 11 flere enn i juli i fjor. Tallet har vært temmelig likt i mange år. Politiet har i sommer forsøkt å dempe volden på gaten. Og det er mulig at flere av våre voldsofre har fått skadene i hjemmet. Vi registrerer ikke hvor de skades, sier han.