Torsdag er totalt ni ungdommer i tenårene pågrepet av politiet etter den grove mishandlingen av en jente. Mishandlingen skal ha skjedd natt til lørdag, i en leilighet i Larvik. Aftenposten.no var torsdag på det angivelige åstedet, som ligger litt utenfor selve sentrum, men ingen var hjemme. De ni ungdommene er siktet for legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter, eller medvirkning til dette, men siktelsene kan bli utvidet eller endret.

— Kranglet om mobil

Bakgrunnen for mishandlingen skal ha vært en krangel om en mobiltelefon. Dette får Aftenposten.no opplyst fra flere uavhengige kilder. Den 15 år gamle jenta skal ha hevdet at mobiltelefonen var den hun for en stund tilbake ble frastjålet. Én eller flere av de andre ungdommene skal ha oppfattet dette som en beskyldning om tyveri fra 15-åringens side. Politiet bekrefter at det oppsto en uenighet mellom jenta og én eller flere av de involverte ungdommene, men vil ikke gå i detalj. - Det oppsto en diskusjon mellom dem på et tidspunkt. Utgangspunktet for episoden skal ha vært en krangel av bagatellmessig art, sier politiinspektør Magnar Pedersen ved Vestfold politidistrikt til Aftenposten.no. Overgrepet beskrives av politiet som uvanlig grovt. Jenta skal blant annet ha blitt tapet fast, skamklipt, avkledd og påført brannskader. Mishandlingen skal også ha vært av seksuell karakter, etter det Aftenposten.no kjenner til. Dette er opplysninger som politiet hverken vil bekrefte eller avkrefte.

Filmet seg selv

Politiet har beslaglagt flere mobiltelefoner i saken. Ifølge politiet ble det gjort et videoopptak med lyd av mishandlingen. Filmingen skal ha blitt gjort med én av de beslaglagte mobilene. Politiet vil ikke kommentere hvem som eier de beslaglagte telefonene. Opptaket av mishandlingen kan ha blitt videresendt til flere andre mobiltelefoner. - Vi får bistand av Kripos til å finne ut hvem, og hvor mange, opptaket er videresendt til, sier politiinspektør Magnar Pedersen. Politiet frykter også at videoen kan ha blitt lagt ut på Internett.

Tre fengslet

Tre av de siktede i saken ble onsdag varetektsfengslet. De tre er to 17 år gamle jenter og en 18 år gammel mann. De siktede er fengslet for to uker med brev- og besøkskontroll. De seks siste pågrepne satt onsdag i avhør, men ble blitt løslatt torsdag ettermiddag. Politiet mistenker at flere personer kan ha vært innblandet i episoden, og utelukker ikke at flere kan bli pågrepet på et senere tidspunkt. - Vi prøver å kartlegge hva de forskjellige personene gjorde. Så man kan ikke utelukke flere pågripelser, sier politiinspektør Pedersen.

Kjente hverandre

Etter det Aftenposten.no erfarer, kjenner fornærmede flere av de involverte i saken fra før. Hun skal imidlertid ikke være venn med - eller bekjent av - de tre som sitter i varetekt. Den fengslede 18-åringen beskrives som umoden og barnslig av personer som har kjennskap til ham. Tove Nissen-Sollie, som er den mishandlede 15-åringens bistandsadvokat, ser svært alvorlig på mishandlingen. Nissen-Sollie forteller at jenta er svært preget av det hun ble utsatt for. - Men hun er også engstelig for hva som kan skje fremover, sier bistandsadvokaten, som ikke ønsker å si noe om hva slags forhold 15-åringen har til de siktede i saken.

- Straffbar spredning

Filmen av den 15 år gamle jenta som ble mishandlet av en gjeng i Larvik i helgen, ble altså sendt videre til flere andre. Å distribuere til andre eller å publisere slikt materiale rammes av flere bestemmelser i straffeloven. Politiinspektør Harald Skarning ved Vestfold politidistrikt sier at det både er snakk om bruk av sjikaneparagrafen og brudd på personvernet. Med den spredningshastigheten slike bilder har i vår teknologiske hverdag er belastningen svært stor for offeret. - Den straffen gjerningsmennene får reparerer neppe den evigvarende krenkelsen det innebærer å bli lagt ut på Internett på denne måten, mener Erik Moestue, politiadvokat i Kripos avdeling for datakrimavdelingen. Han karakteriserer straffebestemmelsene i slike saker som "bare blåbær".

Stadig vanligere

Ifølge Moestue har ikke Kripos oversikt over omfanget av saker der ny teknologi som SMS og Internett blir brukt til sjikane og spredning av overgrep. Dette er ofte saker som anmeldes og etterforskes lokalt. - Det vi vet er at problemstillingen er velkjent, sier han og understreker at han ikke har spesiell kjennskap til hendelsene i Larvik. Internett, webkameraer og mulighet for formidling av lyd og bilde har forandret skadeomfanget av grove krenkelser. Særlig unge mennesker er sårbare, mener Moestue.

Skal i nye avhør

Politiet forbereder nye avhør av den 15 år gamle jenta som ble mishandlet. Siktelsen mot de tre varetektsfengslede ungdommene er uendret, melder NTB fredag ettermiddag.

— Siktelsen er den samme. Men vi fortsetter avhørene og gjennomgår de som allerede er gjennomført. Det vil være en stans av avhør i helgen, men vi forbereder nye avhør også av den 15 år gamle jenta til uken, opplyser politibetjent Magnar Pedersen i Vestfold politidistrikt.

Pedersen vil ikke gå inn på hva som har kommet fram i avhørene, men sier at det er naturlig å snakke med jenta og de som allerede er avhørt på nytt, og konfrontere dem med nye opplysninger og motstridigheter som har kommet frem.

Politiinspektør Magnar Pedersen ved Vestfold politidistrikt.
SYNNE SØHOEL
- Jenta er selvfølgelig preget av det som har skjedd, men er også engstelig for hva som kan skje fremover, sier hennes bistandsadvokat Tove Nissen-Sollie.
HEIKO JUNGE/ SCANPIX