30-åringen bak Aktiv Maler Service AS ble pågrepet i Sverige 1. juni, mistenkt for heleri der.

Aftenposten fikk et tips om at han var pågrepet i utlandet, og stilte politiet spørsmål om saken. Da de begynte å undersøke saken, viste det seg at han hadde uteblitt fra meldeplikt som siktet hos norsk politi i to uker. De fant ham fengslet i Sverige. Nå blir han krevd utlevert til Norge, og blir trolig fremstilt for varetektsfengsling lørdag.

«Hvite prosjekter»

30-åringen har vært underleverandør hos en rekke større entreprenører som blant andre Veidekke, AF Gruppen og Malermester Harald Askautrud. Aktiv Maler Service AS jobbet blant annet på Kulturhuset Kilden i Kristiansand og oppussing av Skattedirektoratet. Begge dissse byggeprosjektene var pekt ut til å være under spesiell kontroll av skatteetaten som såkalt «hvite prosjekter».Tiltalen mot selskapet og dets daglige leder forteller en heller svart historie.

Alvorlig tiltale

Totalt er det snakk om grovt heleri for over 28 millioner kroner. Dette skal ifølge politiet ha skjedd via fiktiv viderefakturering av jobber for å skjule svart arbeid. I alt 16 tilknyttede selskaper er nevnt i tiltalen. Tre av innehaverne er allerede dømt for heleri knyttet til kriminelle nettverk.

I ett tilfelle skal 30-åringen også ha overført penger via et selskap som er opprettet under falsk identitet. Flere av selskapene er nedlagt for lengst, da tiltalen omfatter en periode på 5-6 år og enkelte punkter går helt tilbake til 2008.

Saken fortsetter under annonsen.

Sentral i nettverk

Ett av de største tiltalepunktene gjelder det såkalte Zvonko-nettverket, hvor det har foregått hvitvasking av over 40 millioner kroner etter at innehaveren forsvant fra Norge.Ifølge tiltalen har Aktive Maler Service hvitvasket nær 16 millioner kroner via Zvonko Bygg Service over en periode på to år. I dette nettverket er 30-40 personer og selskaper siktet, og det er tatt heftelser for flere millioner kroner. Politiet anser 30-åringen som sentralt plassert i dette nettverket.

Mannen bak et annet selskap i nettverket rundt 30-åringen er siktet for heleri og hallikvirksomhet.

Tatt på fersken

En av de ansatte i Aktiv Maler Service AS ble tatt på fersken i en minibank på St.Hanshaugen med lommene fulle av kontanter. Han ble senere pågrepet i jobb for selskapet. Da hadde han i 2012 tatt ut flere hundre tusen kroner kontant i minibanker. 28-åringen ble dømt til tre og et halvt års fengsel for heleri, hvitvasking og omfattende bruk av falsk identitet i Borgarting lagmannsrett i år.

Et av tiltalepunktene mot 30-åringen gjelder ansettelse av mannen med falsk ID. Punktet gjelder manglende arbeidstillatelse.I tillegg er han tiltalt for nærmere 6 millioner kroner i momssvindel. Han skal ha levert urettmessig fradrag for moms.

— Dette er en meget alvorlig tiltale som viser at tiltalte gjennom mange år systematisk har brukt svart arbeid, sier politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen.

Bestrider alt

30-åringens advokat, René Ibsen, sier at hans klient bestrider alle punkter i tiltalen.

— Han erkjenner ikk straffskyld for noen punkter. I denne saken må det bli en omfattende bevisføring, sier Ibsen.

30-åringen er overflyttet fra varetekt i Halmstad til Gøteborg før han om få dager blir utlevert til Norge. Siden han har brutt meldeplikten, vil han trolig bli begjært varetektsfengslet helt frem til rettssaken mot ham starter 6. oktober i år. Det er satt av ti dager til saken.

Ifølge sin svenske forsvarer, Henrik Bjørnberg, lyder siktelsen i Sverige på grovt heleri i blant annet Varberg og Falkenberg kommuner.

Bjørnberg sier 30-åringen nekter straffskyld for disse forholdene.

Det tiltalte selskapet Aktiv Maler Service jobbet også på kulturhuset Kilden for AF Gruppen.
Schr�der, Tor Erik