Det er en mors kamp for å redde sønnen fra å råtne i cellen. En mors kamp mot norske myndigheter. En mors kamp for å få britene til å hjelpe Joshua, som både har norsk og engelsk statsborgerskap.

En desemberdag i fjor: I leiligheten sin på Lambertseter i Oslo, pakker Kari Hilde French kofferten. Hun drar til Gardermoen og setter seg på flyet til Kongo for å feire jul med sønnen sin Joshua (32). Om en uke har han sittet fem og et halvt år i fengsel for medvirkning til drap og spionasje

Tre uker er blitt til ti måneder, og hun vil ha nok en jul med Joshua.

— Jeg blir her i Kinshasa til jeg får med Joshua hjem til Norge. Levende eller død.

Det sier Kari Hilde French (65) på telefonen fra sitt nye hjem i Kinshasa.

Han blir bare verre

Der, i et baptistgjestehus, et tidligere internat for misjonsbarn, lever hun sitt enkle liv. I den lille stuen er et bord med en hybelkomfyr, det er gardiner i vinduet og mamma French har selv sydd sengeteppet.

I dag, som alle andre dager er hun på vei til Joshua, eller Josh, som de kaller ham i familien. Hun har tatt frem en plastkurv og fyller den med to kokte egg, grapefrukt, appelsin, juice på kartong og en termos med te. Litt rent tøy og dopapir.

På vei til Ndolo er hun innom et lite supermarked og kjøper ferske bagetter, litt varm mat og noen bananer på et marked.

LES OGSÅ:

Kari Hilde French hadde sett for seg et annet pensjonistliv. Alt ble forandret da sønnen Joshua og hans kamerat Tjostolv Moland ble arrestert og dømt til livsvarig fengsel for drap på sjåføren Abedi Kasongo. De ble også dømt for spionasje. Etter at Moland ble funnet død på sin celle i august i fjor, ble French også dømt til livsvarig fengsel for drap på kameraten.

Nå er French så syk at moren helst ikke vil snakke om sønnens tilstand..Men den er elendig, og han trenger legehjelp, noe han ikke får.

-Joshua blir bare verre. Han er utsatt for en ekstrem belastning, og har stressrelaterte lidelser. Jeg er redd for ham og vil være nær ham. Men hver dag er en lidelse for ham. Livet er blitt en lidelse. Det finnes jo grenser for hva et menneske kan tåle, sier Kari Hilde French.

Frykten hun og resten av familien har nå, er at Joshua mister alt håp, om noen gang å få komme hjem. Det er derfor Kari Hilde French blir i Kinshasa.

Håper på britene

Og mens moren gjør alt for sin sønn i Kongo, sitter advokaten til French, Hans Marius Graasvold i Oslo og jobber for å holde saken varm. Både han og Kari Hilde French ønsker nå større engasjement på britisk side. Joshua French har både norsk og britisk statsborgerskap.

afp000671550-tpTfEQ5Qjp.jpg
Christensen, Marte

-Britisk UD har overfor meg gitt uttrykk for stor frustrasjon på grunn av manglende informasjon fra norsk UD. Britene ser ikke ut til å bli involvert i UDs arbeid, sier Graasvold.

-Hva kan britene gjøre?

-Først og fremst må norske myndigheter inkludere britene på en helt annen måte enn de har gjort det siste halve året. Britene på sin side har helt andre relasjoner til Kongo, både på diplomatisk nivå og ellers, enn det Norge har. Det betyr mye. Min erfaring er at det gjør langt større inntrykk på kongoleserne når britene engasjerer seg.

Han påpeker også at det i dag ikke er noen nordmann i Kinshasa med politiske fullmakter, noe som skaper stillstand i saken.

-Akkurat nå er det all time low i forholdet mellom norske og kongolesiske myndigheter. Det er blitt stille, og slik jeg ser det, er vi ved et vendepunkt i saken.

-Hva mener du?

-Jeg har lenge signalisert overfor UD at jeg er svært kritisk til at spesialutsending Kai Eide ble tatt av saken, for å bli ambassadør i Sverige. Måten det ble gjort på skapte etter mitt syn stor usikkerhet på kongolesisk side om hva som var den norske strategien, sier Graasvold.

LES MER:

Han sier UDs strategi etter dette har fremstått som uklar.

-Ikke bare for meg, men også for sentrale personer på kongolesisk side.

Den erfarne toppdiplomaten Eide ble i fjor høst håndplukket av utenriksminister Børge Brende for å få fortgang i den fastlåste situasjonen mellom Kongo og Norge. Graasvold er svært positiv til Eides arbeid, fordi han blant annet klarte å etablere kontakter blant beslutningstagere i kretsen rundt president Kabila, og fordi han også tenkte langsiktig.

-Det holder ikke lenger å tenke kortsiktig. UD håpet på en rask løsning etter at Moland døde. Den strategien har feilet, fastslår Graasvold.

Kari Hilde French ved Kongo-floden julen 2013

Isolert og i mørke

En august dag i år.Joshua French oppholder seg i en bolig utenfor fengselet. I noen måneder har sittet i en slags husarrest utenfor fengselscellen fordi han er syk. Denne dagen er ikke vaktene hans påpasselige nok. French ser solen skinne ute og fristes til en tur ut i frisk luft. Han blir funnet midt i byen, og utflukten på egen hånd omtales som et rømningsforsøk. Som straff bærer det rett tilbake til timannscellen i Ndolo-fengselet, og til et strengere soningsregime enn noen gang. Her er ikke særlig lys eller ventilasjon. De sanitære forholdende elendig og kloakkstanken er gjennomtrengende. Alt er tatt fra ham bortsett fra noen klær, og maten fra moren. Han får ikke ringe ut med mobilen, ingen ringer til ham.

LES OGSÅ:

Kari Hilde French skriver dette i sin ferskeste blogg:

- Burde ikke UD ha et ansikt i denne saken her i Kongo? Hva gjør UD mens Joshua sitter og råtner bort i en celle i Ndolofengselet?

— Det er godt for ham å ha meg her. Han er utsatt for en ekstrem fysisk og mental belastning. Jeg er redd for ham og vil være nær ham. Men hver dag er en lidelse for ham. Livet er blitt en lidelse. Det finnes jo grenser for hva et menneske kan tåle, sier Kari Hilde French.

Selv er hun også sliten, strever med å holde motet oppe. Hun har noen venner hun er sammen med og snakker med i Kinshasa. Hun blogger jevnlig, leser bøker, går i bibelgruppe og på gudstjeneste om søndagene. Hun forsøker å gjøre det beste ut av dagene. Spesielt de 40 minuttene hun daglig har med Josh i cellen.

— Jeg forsøker å møte kontakter og relevante aktører i saken for å kunne bidra til en løslatelse av Joshua. Vi håper og håper, men det er stille i saken nå.

Men Kari Hilde French gir ikke opp sin sønn.

wenche.fuglehaug@aftenposten.no

twitter:@fuglehaug

UD: -Samarbeider med britene

— Påkjenningene med rettssaken etter Molands dødsfall og en langvarig soning under vanskelige forhold gjør at den humanitære situasjonen for French har vært vanskelig over tid. Det er myndighetene i Kongo som har ansvaret for French sin helse og sikkerhet sålenge han er i deres varetekt, sier Frode Overland Andersen, kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet.

Han sier dette er ett av de spørsmålene de jevnlig tar opp med kongolesiske myndigheter.

— Fra UDs side er vi i jevnlig kontakt med myndighetene i Kongo på ulike nivå, sier Andersen.

Han påpeker at norske myndigheter i lengre tid arbeidet for en løsning påsaken som gjør at Joshua French kan komme hjem til Norge.

-Vi fortsetter vår innsats foråfåtil en løsning påsaken. Det at denne saken allerede har trukket ut i femår viser at det ikke finnes enkle løsninger.

Andersen sier saken til Joshua French også er blitt tatt opp påpolitisk nivå, både av utenriksminister Børge Brende og statsminister Erna Solberg, med kongolesiske politikere. Han sier Brende er innstilt på å dra til Kongo om det kan ha en positiv effekt på saken.

-Vi samarbeider med britiske myndigheter i denne saken siden Joshua French har dobbelt statsborgerskap, sier Andersen.