Bare én måned etter at Lotteritilsynet uttrykte frykt for at ulovlige spilleautomater var på vei til Norge, foreligger den første anmeldelsen. En kontroll hos en kiosk i Asker avdekket det tilsynet mener er to ulovlige spilleautomater – drevet av et firma med base i Tsjekkia.

– Dette ser vi svært alvorlig på, sier kommunikasjonssjef Rune Timberlid i tilsynet.

Kioskeieren hevder imidlertid overfor Aftenposten at automatene nå ikke er i drift og at han har fått løfte av tilsynet om at anmeldelsen blir trukket tilbake hvis automatene fjernes. Dette må, ifølge tilsynet, basere seg på en misforståelse.

– Vi har ingen intensjon om å trekke anmeldelsen. Dette er såpass alvorlig at saken kommer til å gå sin gang. Så får politiet avgjøre reaksjonen, sier Timberlid.

Monopol

Det er kioskeieren og en person som representerer selskapet som eier og driver automatene som er meldt til politiet. Lotteritilsynet mener at spilleautomatene tilbyr spill som omfattes av lotteriloven. De to er meldt for brudd på to paragrafer i denne loven, blant annet for å formidle spill som bare Norsk Tipping har tillatelse til å tilby.

Saken fortsetter under annonsen.

For kort tid siden sendte Lotteritilsynet brev til alle landets politidistrikter der det ble anmodet om at politiet prioriterte slike saker. Bakgrunnen var blant annet at flere utenlandske aktører – som Aftenposten skrev for 14 dager siden – hadde planer om å utplassere spilleautomater i Norge.

I Asker er politiet bedt om å fjerne automatene, men det akter innehaveren å gjøre selv.

– Jeg har forstått at de er ulovlige, og jeg ønsker ingen sak om dette. Derfor vil jeg ha dem bort. Folk fra Sverige er nå på vei for å hente dem, fortalte han i går.

Bare sedler.

Automatene i Asker-kiosken skal ha blitt utplassert for tre uker siden. Ifølge Lotteritilsynet skal de ha tilbudt svært aggressive pengespill. Blant annet avdekket kontrollen at det bare var mulig å bruke sedler på automatene.

– Slike spill kan lett appellere til personer som tidligere utviklet uheldig spilleadferd på de gamle spilleautomatene, som ble fjernet fra markedet i 2007, mener tilsynet.

Kontaktpersonen til det tsjekkiske selskapet som ifølge Lotteritilsynet skal stå bak driften av automatene, hevder at hun ikke kjenner til saken. Hun sier også at hun ikke visste at selskapet hadde utplassert automater i Norge.