Årets Østlands-sommer har med mye sol, lite regn og høye temperaturer vært meget bra. I hvert fall for solslikkende og badeglade østlendinger. Kornbøndene derimot river seg i håret på grunn av været.

Taper 225 millioner.

Overslag Felleskjøpet har gjort viser at inntektstapet på kornavlinger kan bli hele 225 millioner kroner. Dette må bøndene stort sett dekke selv.— Jeg anslår at produksjonen på Østlandet vil gå ned med ti prosent fra i fjor. Dette tapet må i all hovedsak dekkes av den enkelte produsent, sier kornsjef Øivind Juel i Felleskjøpet Øst Vest. Produksjonen i fjor var for øvrig på det jevne, mens det i 2004 var et meget godt år for kornbøndene.- Det er store egenandeler når det gjelder å få dekket slike tap. Enkelte produsenter kan nok få noe erstatning, men normalt dekkes ikke en nedgang i produksjonen på 10-20 prosent, sier Juel.Det er på Østlandet er bøndene er hardest rammet av tørken, og da særlig enkelte steder på Romerike, i Hedmark, Oppland og Vestfold.- Men det er store lokale variasjoner, avhengig av jordtype og lokale regnskurer som kan gitt kornet vann, sier Juel.

For sent.

Kornbonde og leder for kornutvalget i Vestfold bondelag Hans Edvard Torp forteller at han har ventet på regnet i hele sommer. Da det endelig kom litt denne uken, var det for sent for deler av avlingen hans. For kornåkrene som har skiftet farge fra grønt til gult i løpet av juli, har nemlig toget gått.- Modningsprosessen i kornplanten stanser ikke opp for å vente på regnet. Farten økes heller når det er tørke, for å være sikker på at planten får formert seg. Når kornet er gulnet har planten avsluttet veksten. Da tar den ikke opp næring lenger, og dermed har ikke nedbøren noen reddende effekt, forklarer Torp.Han understreker at det etterlengtede regnet fortsatt kan ha positiv effekt på kornåkrer som er grønne. Dessuten vil bønder som dyrker poteter og grønnsaker takke værgudene for endelig å ha hørt deres bønn.

Dårlig vinter.

For kornbønder er det ikke bare tørken nå i sommer som har bidratt til å ødelegge for gode avlinger. Mye snø i vinter har slått spesielt hardt ut for bøndene i Vestfold.- Bøndene som sådde i fjor høst fikk problemer på grunn av de store snømengdene. Snøen lå lenge i vår, og da det ble varmere i været samtidig som snøen fremdeles lå som et lokk over spirene, var forholdene gunstig for soppangrep, sier fagsjef Sindre Flø i Felleskjøpet. Soppangrepene rammet bønder i Vestfold hardest, og flere måtte dermed så på nytt i vår. Bøndene i Østfold har imidlertid klart seg bedre.- Det ser bra ut både i Østfold og i Trøndelag, opplyser Flø.

Høye fôrpriser.

Og nettopp det kan gi gode ekstrainntekter for trønderbøndene. Prisene på fôr ventes å skyte i været utover høsten, når de hardest rammede skal ha mat til dyrene sine.- Avlingene fra Trøndelag kan være god hjelp for bøndene på Østlandet. Men prisene vil nok preges av underskuddssituasjonen, sier leder Bjarne A. Undheim i Norges Bondelag.

Da det endelig kom regn denne uken, var det for sent for deler av kornavlingen til bonde Edvard Torp.
ARASH NEJAD