I dag kom straffepåstanden fra aktoratet etter bortføringen og drapet på Faiza Ashraf i fjor vinter:

  • Aktor mener Håvard Nyfløt (26) bør straffes med 19 års fengsel.
  • For medtiltalte Shamrez Khan (29) er påstanden fengsel i 20 år.
TILTALT: Håvard Nyfløt
Politiet

Faiza Ashraf ble bortført og drept tidlig om morgenen 3. februar i fjor. Tre uker senere ble hun funnet død i et turområde på Solli i Asker.Politiadvokat Kristin Røhne viste til at den norskpakistanske kvinnen lå bundet i bagasjerommet til Nyfløt i minst 40 minutter før hun ble drept.

— Det må ha blitt opplevd som uhyre skremmende for Faiza Ashraf, sa Røhne under prosedyren.

Håvard Nyfløt erkjenner at han bortførte den 26 år gamle kvinnen, men benekter at han utførte et bestillingsdrap, slik han er tiltalt for.

Shamrez Khan var forelsket i Faiza, og innrømmer at han bestilte kidnappingen. Men også han nekter skyld for overlagt drap.

Saken fortsetter under annonsen.

- Vanskelig å tro

Aktor Carl Fari innledet sin prosedyre med å ta for seg Håvard Nyfløts forskjellige versjoner av saken i de mange avhørene etter at han ble pågrepet av politiet.

Fari mener Nyfløt har en «begrenset troverdighet», i og med at han har endret forklaring så mange ganger underveis.

— Under etterforskningen har han gjort det vanskelig for seg selv, gjort det vanskelig å tro på det han har forklart. Det er mange politiforklaringer, og mange forskjellige versjoner, sa Fari i Asker og Bærum tingrett.

- Lite egnet som halsbånd

Statsadvokaten trakk også frem at Nyfløt brukte strips rundt halsen til Faiza da hun lå i bagasjerommet på bilen hans. Nyfløt hevder at han strammet stripsen ved et uhell, og dermed kom til å kvele henne, da han egentig skulle løsne på stripsen rundt halsen hennes.

Fari stilte spørsmål ved dette, og sa at strips er «svært lite egnet» som halsbånd for et menneske. Men derimot «godt egnet til å utføre drap».

- Min oppfatning er at han ikke beskriver et uhell, han beskriver et drap. Han beskriver hvordan han drepte Faiza Ashraf, konkluderte Fari.

Også for Shamrez Khan gikk Carl Fari løs på troverdigheten i hans forklaring i retten.

— Han nekter all befatning med saken i de åtte første avhørene. Først i det 13. avhøret erkjenner han at han hadde avtalt bortføring av Faiza med Håvard Nyfløt, sa Fari.

Motiv: Forsmådd kjærlighet

Statsadvokaten viste til at Khan ble svært hardt presset i avhør, i og med at politiet i begynnelsen ikke visste om Faiza var i live. Også Khans egen familie la press på ham - men til ingen nytte.

29-åringens manglende samarbeid med politiet tyder på at han visste at Faiza hadde blitt drept, mener aktoratet.

— (Hans manglende samarbeid) er bortimot helt uforståelig, gitt at det var bortføring det var snakk om. Derimot er det veldig forståelig, gitt at det var et drap han bestilte, sa Fari.

Aktor kom også inn på motivet for drapet. For Nyfløt mener Fari det er noe uklart, det kan delvis ha vært penger for å utføre oppdraget. For Khan er det imidlertid krystallklart, hevder Fari:

- For Khan er motivet åpenbart: Forsmådd kjærlighet. Han hadde blitt avvist av Faiza Ashraf i flere år.

De to forsvarerne, Frode Sulland og John Christian Elden, holder sine prosedyrer torsdag ettermiddag.

Mer om Faiza-rettssaken:

Statsadvokat Carl Fari (t. v.) i samtale med en av forsvarerne i drapssaken, John Christian Elden.
SCANPIX