District Police Officer Ahsan Mehboob i Gujrat-distriktet i Punjab setter forholdet mellom norsk og pakistansk politi på prøve: Mehboob ber norsk politi arrestere og utlevere en norskpakistaner i slutten av 30-årene. Mannen er mistenkt for medvirkning til drap på en annen norsk statsborger, Abdul Rehman, i Pakistan i oktober 2005. Norge har ingen utleveringsavtale med Pakistan, og utleverer av prinsipp ikke personer til land dersom de risikerer å bli dømt til døden. I Pakistan henrettes flere titalls domfelte årlig.Pakistansk politi knytter norskpakistaneren til saken via telefonutskrifter som viser at han hadde hyppig kontakt med mannen de mistenker for å ha drept Rehman. Etter det Aftenposten kjenner til fant telefonkontakten sted dagene før og etter at Rehman forsvant.— Vi vil nå sende en formell begjæring om utlevering til norsk politi via den norske ambassaden i Islamabad. Vi vil be norsk politi arrestere mannen og utlevere ham til Gujrat, sier Mehboob, som er pakistansk politis toppsjef i Gujrat-distriktet.Politiet i Gujrat begjærte allerede 2. august i fjor at norskpakistaneren skal pågripes i det øyeblikk han setter sine ben på pakistansk jord. Norskpakistaneren stiller seg uforstående til at politiet i Gujrat vil ha ham utlevert.- Hvorfor skal de fengsle meg? Jeg var jo i Norge da han forsvant, sier han.Han har følgende forklaring på telefonkontakten med den drapsmistenkte pakistaneren.- Han ringte meg den dagen Abdul Rehman forsvant. Jeg tok ikke telefonen fordi jeg sov. Da jeg våknet sto det 6-7 ubesvarte anrop på telefonen. Jeg ringte ham med en gang. Han er en nær bekjent, og vi snakker ofte sammen, forteller han.Saken vil bli en kinkig nøtt for norske myndigheter. Abdul Rehman er ikke funnet, og det er derfor ingen konkrete bevis for at et drap har funnet sted. I tillegg har justisminister Knut Storberget tatt initiativ til å bedre politisamarbeidet mellom Norge og Pakistan. Håndteringen av denne saken kan bli en prøvesten.Norsk politi vil foreløpig ikke kommentere saken.- Dette vil jeg vente med å kommentere til vi får en eventuell begjæring om utlevering, sier politiadvokat Torunn Omvik i Østfold politidistrikt.

På rømmen.

Ved nitiden på morgenen 21. oktober 2005 satte Abdul Rehman seg på motorsykkelen til den drapsmistenkte pakistaneren. De to skulle kjøre fra landsbyen Thuta Rai Bahadur til byen Lala Musa der Rehman skulle veksle norske penger i pakistanske rupier. Det var siste gang Rehmans familie så ham.Politiet har arbeidet ut fra tre teorier: Rehman har stukket av, han holdes i fangenskap, eller han er tatt av dage. Det siste alternativet er nå mest sannsynlig.Den drapsmistenkte pakistaneren har flyktet fra hjemmet sitt i Thuta Rai Bahadur. Aftenposten har snakket med mannens mor, kone og bror, som alle hevder at han er uskyldig.- Vi savner ham veldig. De to barna hans på fem og tre år spør ofte etter faren sin, sier moren.

To koner.

Abdul Rehman har familie i Norge. Han skal ha ønsket seg ut av ekteskapet fordi han hadde giftet seg på nytt i Thuta Rai Bahadur. Hans nye kone, Sakina Rehman, sitter nå med ansvaret for parets tre små barn i Pakistan. Det nye ekteskapet skal ha ført til en familiekonflikt. Politiet mistenker at denne konflikten ligger bak forsvinningen.