Vi hører det vi vil høre, men når maset kommer fra en smårolling skal det mer enn vilje til for å skjønne alt.Guttungen jeg har på hjemlån — en toåring jeg for så vidt har erkjent farskap til - er kanskje litt treg i språkutviklingen, men næringsvettet er på bristepunktet. Han stapper i seg alt han kommer over, skal alltid sitte på kjøkkenbenken og følge med når jeg lager mat, hvilket ofte vil si prøver å lage noe av det han ikke rekker å dytte i munnen underveis.-Se mateh! Se mateh! skriker han. Det er livet om å gjøre at han hele tiden har oversikt over hva som skjer nede i grytene, så jeg må stadig holde dem frem under nesen på ham.Tidligere har jeg blant annet lært at "bæneee!" betyr "banan - nå!", at "memøh!" skal oppfattes som "mer smør", som han helst spiser med fingrene rett fra pakken, samt at "æææhnivahago!" bør tolkes som "få noe godt, ellers lager jeg et helvete i to timer", alternativt "Satan har tatt bolig i meg, du burde selge meg på det illegale adopsjonsmarkedet".Det var under tillagingen av dagens lapskauser han slumpet til å bli medansvarlig for en nydelig nyvinning innen havets delikatesser. Gutten reise seg på benken, vasset gjennom havet av kjøtt og grønnsaker og skarpe kniver mens han brølte:-Lakskau! Ha lakskau!-Jaså, vil gullungen ha laks-kaus? Du er glad i fisk, du vennen? svarte jeg stresset, i den sarkastiske tonen barnevernspedagoger nok ikke anbefaler.Han skulle få som bestilt, og kort etter var en laksegryte lagt opp til ham på benken, en frikassé med lakseterninger og lapskausgrønnsaker svøpt i en saus der smørbar geitost og fløte spilte på lag med kapers. Fremmelige barn tåler "voksne" smaker.En oppskrift til fire kan konsentreres til dette:600 g laks

1 terning fiskekraft

1 blomkål

1 liten purre

2 små gulrøtter

Saken fortsetter under annonsen.

1 liten løk

1 lite laurbærblad

5 pepperkorn

ca. 2 ss smør

ca. 2 ss hvetemel

ca. 2 dl av kokevannet

ca. 1/3 l fløte

ca. 1 pk Snøfrisk

ca. 3 ss kapers

  • Lag fiskebuljong etter anvisning på terningpakken. Del blomkål og gulrøtter i grove biter, skjær purren i tynne skiver, del løken i to. Ha alt i buljongen, sammen med pepper og laurbær, kok opp og la det koke i rundt fem minutter. Skjær fisken i nokså grove terninger, eller i strimler. Ha i fisken og la den trekke med i seks-syv minutter. Ta fisk og grønnsaker ut, finhakk den kokte løken. Ta vare på to-tre dl av kokevannet og hell vekk resten.
  • Smelt smør i samme kjele og pisk inn melet til en glatt masse, pass på at det ikke brunes. Spe med kokevann og fløte, smelt inn osten. La det småputre til det tykner noe, spe eventuelt med mer kokevann/fløte. Hakk kapers og rør det ut i sausen. Smak til med salt og pepper.
  • Fordel fisk og grønnsaker på varme tallerkener og hell over rikelig med saus, eller ha alt i kjelen og øs opp fra den. Server med poteter, gjerne med litt hakket persille.