Les også:


Marit Skaiaa (61) ble selv rammet av legionella-epidemien med utspring i Borregaard Industrier i Sarpsborg i 2005. — Jeg har nesten ikke ord. Det er helt utrolig at en så stor og seriøs bedrift som Borregaard går inn og fjerner informasjon på denne måten, sier hun til Aftenposten.no. Legionella-utbruddet i Østfold i 2005 er det største i Norge, der 55 mennesker ble smittet og ti av dem mistet livet. Det ble fastslått at smittekilden lå hos Borregaard i Sarpsborg.

Fjernet info

Likevel stod det ingenting om dette på siden om Borregaard på Wikipedia fra juni 2006 og frem til onsdag. Informasjonslederen i Borregaard, Endre Steinbru, hadde nemlig gått inn og fjernet informasjonen. Se endringene han gjorde her. I stedet for setningen om at «Norges største legionærsyke-epidemi, forårsaket av Legionella-bakterien hadde sin smittekilde fra et renseanlegg ved Borregaards farbrikkanlegg i Sarpsborg.», la Steinbru inn flere setninger om andre deler av Borregaards historie.

Universitetslektor: - Sensur

Gisle Hannemyr, lektor ved institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo, kaller endringene Steinbru gjorde for sensur.- Der noen mener at sensur bare kan gjøres av staten, mener jeg at all fjerning av åpen informasjon må kunne kalles sensur. Dermed er dette sensur, og det er kritikkverdig selv under fullt navn, sier Hannemyr til VG Nett, som også har omtalt saken.Endre Steinbru er ikke enig i at han har sensurert arikkelen om Borregaard.- Det er riktig at jeg redigerte den artikkelen. Det var ikke for å skjule noe, men fordi avsnittet om Legionella var det eneste som sto der. Jeg la til informasjon under fullt navn, helt åpent. Jeg mener ikke det kan kalles sensur, ettersom jeg ikke er i noen maktposisjon, sier Steinbru til nettavisen.Han innrømmer likevel at han kanskje ikke burde ha fjernet setningen.- Jeg innser jo nå at det kanskje var dumt å slette den informasjonen, og at jeg heller bare skulle lagt til mer. På den annen side kan også alle andre sensurere meg, det er Wikipedias styrke og svakhet, sier Steinbru.

- Dette går bare ikke an

- Dette går bare ikke an. Det ble bekreftet at Borregaard var smittekilden i 2005 og så går de inn og skriver om historien, sier Skaiaa til Aftenposten.no. Onsdag kom det frem at

Skaiaa er sjokkert over at det kan være Borregaard som er smittekilden igjen. — At dette kan ha skjedd to ganger er virkelig alvorlig. Her må de tydeligvis se på rutinene sine, sier hun. Skaiaa ble syk på selveste 17. mai i 2005. Det kjentes ut som en influensa, men da mediene begynte å skrive om legionella-utbruddet, gikk hun til lege. Til alt hell. Det viste seg nemlig at det var legionella hun hadde fått.- Jeg synes Borregaard skal beklage at de fjernet denne informasjonen. Dette rammet mange og er en viktig del av historien, sier hun.

- Beklagelig feil

Informasjonsdirektør i Borregaard, Dag Arthur Aasbø, har forståelse for at legionella-rammede Skaiaa reagerer på at informasjonslederen har fjernet informasjonen. - Vi har ingen problemer med å legge oss flate og beklage dette. Det var en feilvurdering å fjerne denne informasjonen. Man skal ikke fjerne sann og riktig informasjon på denne måten, sier han til Aftenposten.no. Aasbø mener likevel ikke at Borregaard generelt har forsøkt å holde tilbake info om legionella-utbruddet i 2005.- Dette er en engangshendelse. Hvis vi ser på vår øvrige kommunikasjon, blant annet på våre egne nettsider, har vi vist åpenhet om dette spørsmålet, sier han. Etter at en Wikipedia-bruker oppdaget Borregaards fjerning av informasjon, ble setningen om legionella-epidemien i 2005 lagt inn igjen onsdag kveld. Les den nåværende Wikipedia-artikkelen her.