— Dette var et klassisk tilfelle der vi ville hatt enorm nytte av politihelikopteret. Vi forsøkte å få rekvirert det, men vi fikk blankt avslag, sier lensmann Ragnar Andreassen i Sel til VG.Avslaget kan ha medvirket til at forbryterne som ranet mangemillionæren (54) og holdt kjæresten og stedatteren som gisler på Otta slapp unna.

- Det er klart at vi hadde hatt større sjanse til å finne bilen dersom vi hadde hatt helikopter, sier Andreassen til Aftenposten.no.

Han sier at det er svært mange småveier i området, og at det er en utfordring å finne fluktbilen med bare rullende personell.

— Vi har ellers fått helikopterstøtte de gangene vi har bedt om det - sist under jordraset her tidligere i år, sier lensmannen til Aftenposten.no.

Lensmannen ønsker ikke å gå nærmere inn på helikoptersaken, men hendelsen skal ha skapt stor frustrasjon blant politipatruljene som lette etter ransmennene på de mange veiene i og høyfjellsovergangene i området. Arbeidet ble karakterisert som å lete etter nåla i høystakken.

Saken fortsetter under annonsen.

Hull i beredskapen

I Oslo politidistrikt bekrefter politiinspektør Jørgen Flood ved spesialseksjonen at en kombinasjon av ferieavvikling, turnusfri, stramt budsjett og politiets arbeidstidsregler gjorde at politihelikopteret, som står stasjonert på Gardermoen, ikke var operativt.

– Vi hadde ikke mannskaper på plass da anmodningen kom. Budsjettsituasjonen gjør at vi dessverre må ha hull i beredskapen vår, særlig nå under ferieavviklingen. Samtidig er det viktig å huske på at politihelikopteret bare er en tilleggsressurs, det skal aldri erstatte andre virkemidler, sier Flood til avisen.

Det er spesialseksjonen i Oslo politidistrikt som har det overordnede ansvaret for politihelikopteret.

Drakk konjakk

Mens kvinnen og datteren ble holdt som gisler i sitt eget hjem i flere timer, fylte ranerne på Otta ventetiden med konjakk som de fant i huset, bekrefter Ragnar Andreassen overfor avisen Gudbrandsdølen Dagningen

Da huseieren kom hjem fikk han umiddelbart en pistol rettet mot seg, med grei beskjed om å låse opp husets safe. Det gjorde han, uten at ranerne var synlig fornøyd med det sparsomme innholdet.

Deretter ble mannen bundet på hender og føtter med plaststrips, slik samboeren og datteren allerede var. Alle de tre gislene ble plassert i husets kjelleretasje, før ranerne dro fra stedet i en svart Audi A6 stasjonsvogn med ødelagt bakrute.

Forbi sperringene

Store styrker jaktet på ranerne torsdag kveld og natt til fredag. Men fordi det tok noe tid før gislene klarte å komme seg fri og varsle politiet, frykter politiet at ranerne kan ha kommet seg forbi veisperringene.

Lensmann Ragnar Andreassen er overbevist om at ranet var planlagt.

– De måtte ha skaffet seg informasjon om at husets eier har en viss formue. Det kan jo kriminelle lett finne fram av skattelistene som avisene offentliggjør, sier han.

Politiet etterforsker saken bredt, og sjekker videokameraer, overnattingssteder og driver telefonsporing. Politiet i hele landet er varslet om saken, og Kripos er bedt om å bistå i etterforskningen.

Ranet foregikk i dtete huset i Otta sentrum.
BÅRD BÅRDLØKKEN