Full mikset middag eller tre ruccola-blader på snei. Salaten har sine ytterpunkter i et uoversiktlig langt register. Her er alt fra kunstferdige garnityrer til røre à la tramp i salaten. Salatplantene alene kan det være vanskelig nok å holde styr på, så uhorvelig mange slag det er blitt å finne på markedet de siste årene.Så hva skal vi velge når vi skal fylle salatbollen til piknik i parken eller lage i stand det beste til selskapet i hagen? En klassiker à la salade niçoise, cæsar eller ceviche eller kanskje italiensk, russisk eller gresk salat? Ikke i dag. Vi velger oss en hel liten alt-i-ett-rett slik at ingen i selskapet vil finne på å savne torturinstrumentet engangsgrillen, den som forpester alle fredelige pletter, som gjør det livsfarlig å løpe rundt med nakne små føtter, som ødelegger livet for gresstustene i årevis og får fjell til å sprekke av innestengt varme. Har vi sagt nok om tingesten?All verdens energikilder kan blandes i salaten. Resultatet blir en fullverdig middagssalat. Pasta, ris, couscous, potet, nudler, linser, bønner og polenta kan være basis for salater som egner seg godt til å ta med på tur. En hake kan være at de skal serveres kalde, for soloppvarmet salat er uheldig både for smak og mulig bakterieutvikling. En termobag med fryseelementer løser det problemet.

Tunfisksalat

1 boks tunfisk i vann, frasilt

1-2 ss kapers

2 hardkokte egg

1 finhakket rød chili renset for frø

Saken fortsetter under annonsen.

1 finhakket grønn paprika

2 tomater flådd, renset for frø og skåret i terninger

1 liten rødløk, finhakket

10-15 finhakkede sorte oliven

3 dl couscous

ca 2 ss finhakket frisk mynte

ca 2 ss finhakket frisk koriander

dressing

4 ss olivenolje

2 fedd hvitløk, finhakket

1 ts korianderfrø

1 ts spisskummen frø

1 ts sennepsfrø

1 ss sitronsaft

1 ss hvitvinseddik

1 ts sukker

Kok opp 2 1/2 dl vann gjerne tilsatt en halv fiskebuljongterning og 1 ts olivenolje. Ta kjelen til side og ha i couscous'en. Sett på lokk og la stå 3 minutter. Rør inn mynte og koriander og lag dressing: Varm opp oljen i en panne og ha i frøene og hvitløk. Rør/stek 2-3 minutter. Ta pannen til side og rør inn saft og eddik. Smak til med sukker, hell alt over couscous'en og bland. Ha resten av salatingrediensene i en bolle og bland med den avkjølte couscous-massen. Eggene kan enten finhakkes og være i massen eller holdes av til pynt.

Pastasalat

350 g småpasta (makaroni, skjell, penne, skruer etc)

1 pakke bacon

3 stangselleristilker

1 rød paprika

150 gram revet eller most

blåost (f. eks normanna)

rikelig med hakket flatpersille

søte steinfrie druer

Dressing

3 ss olivenolje

1 ss hvitvinseddik

1 ts grov søt sennep

1 fedd knust hvitløk

nykvernet pepper

Kok pasta til al dente og la den renne av i dørslag. Del bacon i biter og stek. Rens selleristilkene for "tråder" og skjær dem i små biter. Likeledes med paprikaen. Samle alt i en bolle. Ha dressingingrediensene på et glass med lokk og rist godt. Hell over salaten og bland.

Kyllingsalat

Oppskåret kjøtt fra 1 kylling

(uten skinn)

250 g gule linser som er kokt

i hønsebuljong, avsilt og avkjølt

1 agurk, skrelt, renset for frø og skåret i små biter

1 rød chili uten frø skåret smått

100 g grovknuste valnøtter

2 ss finhakket koriander

Dressing

1 beger lettrømme

1 bunt gressløk

1 ts grov sennep

salt og nykvernet pepper

Bland salatingrediensene.

Rør sammen dressingen, hell den over og bland lett. Eller server den ved siden av og la folk forsyne seg selv.