Da Aftenposten besøkte Myanmar i fjor høst, sendte Nobelkomiteens sekretær, Geir Lundestad, med en hilsen til Aung San Suu Kyi i form av en fredspris laget av sjokolade.

Den virkelige prisen ble tatt imot av hennes mann og sønner under seremonien i 1991, da hun fortsatt satt fanget i huset sitt i Yangon.

Når «The Lady» nå endelig kommer til Oslo, slik hennes talsmann bekreftet overfor flere nyhetsmedier tidligere i dag, blir det endelig mulighet til å hylle fredsprisvinneren i egen person.

Fullt Nobel-opplegg

– Dette blir en fest. Hun har jo ennå ikke fått holde Nobel-foredraget sitt, og det ser vi frem til å høre på. Det blir fullt opplegg i Rådhuset, med innledningstale fra Nobelkomiteens leder, passende musikk og en fullstappet sal, sier en oppglødd Lundestad.

Dermed blir det to store Nobel-arrangementer i år, først denne i juni og deretter når årets fredspris deles ut i desember.

Saken fortsetter under annonsen.

Jonas Gahr Støre inviterte Aung San Suu Kyi til Norge da han besøkte henne i Yangon i januar.
AP Photo/Khin Maung Win

Nobelkomiteens sekretær satt i den samme stillingen da Suu Kyi ble tildelt fredsprisen i 1991.– Dette er noe jeg har ventet på i 21 år. Jeg har aldri møtt henne, men har snakket med henne flere ganger på telefonen. Hun er en utrolig flott dame. Jeg tror selv mannen hennes, som jeg kjente ganske godt, ble overrasket over hennes fantastiske viljestyrke, hennes evne til å holde ut over tid, sier Lundestad.

Han legger til at det også blir Nobel-bankett på Grand Hotell og et eget opplegg på Nobels fredssenter, der Suu Kyi trolig blir hyllet i form av en egen utstilling når hun kommer i juni.

– Vi vet jo ikke nøyaktig når hun kommer eller hvor lenge hun blir, men vi må jo håpe at hun iallfall blir et par dager, sier Lundestad.

Invitert i januar

Også i Utenriksdepartementet jobbes det nå for å legge opp et program for fredsprisvinneren. Norge har i flere tiår vært en sterk støttespiller for Suu Kyi og andre opposisjonspolitikere i Myanmar, noe som er hovedårsaken til at hun velger Norge som det første landet å reise til.

Foreløpig har ikke Suu Kyi sendt en formell bekreftelse på Oslo-besøket, men UD regner med at turen blir gjennomført når hennes talsmann sier at hun nå er klar til å reise.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre hadde med seg en invitasjon fra statsminister Jens Stoltenberg da han besøkte Suu Kyi i Yangon i januar, og hun har tidligere indikert at hun ser for seg et besøk i juni.

Foreløpig er det uavklart om hun kun skal reise til Oslo eller om hun også skal innom Bergen for å motta Rafto-prisen, som hun ble tildelt i 1990.I hovedstaden blir det uansett svært hard kamp om «The Lady»s oppmerksomhet. Det er mange nordmenn som har engasjert seg i hennes frigjøringskamp, og derfor mange som vil ønske et møte med henne når hun er her.

Blant dem er tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, som aktivt har støttet Suu Kyis sak de siste 15 årene. Gjennom sin organisasjon, Oslo-senteret for fred og menneskerettigheter, har han gjort utviklingen i Myanmar til en fanesak.

– Det er klart jeg er oppglødd. Det er veldig hyggelig å få oppleve dette. Aung San Suu Kyi står, sammen med Nelson Mandela, i en særstilling fordi de har ofret veldig mye i kampen for demokrati. Hun har veldig mange gode venner i Norge, sier Bondevik, som nylig var i Yangon for å treffe 66-åringen.

Besøker også Storbritannia

Oslo-besøket blir Aung San Suu Kyis første utenlandstur på 24 år. Etter at partiet hennes, NLD, vant valget i Myanmar i 1990 satt hun fengslet og i husarrest store deler av tiden frem til hun ble løslatt i fjor.

Hun har hele tiden hatt mulighet til å reise ut av landet, men har ikke våget å gjøre det av frykt for å ikke slippe inn igjen.

Suu Kyi ble innvalgt i Myanmars nasjonalforsamling ved suppleringsvalget 1. april, noe som gjør det utenkelig at hun ikke skulle slippe inn igjen i hjemlandet etter å ha reist til utlandet.

Etter Norgesbesøket skal fredsprisvinneren etter planen besøke Storbritannia, der hun blant annet skal besøke Oxford-universitetet, der hun tidligere var student.